Životy Evy L. - kniha nejen o přežití koncentráku

03.01.2013 08:10

Předposlední únorový den, tj. 27.2.2013 se uskuteční slavnostní křest knihy Životy Evy L., autobiografické zpovědi Evy Erbenové, ženy, která přežila holokaust. Nakladatelství Franze Kafky, které knihu vydává, apeluje na to, že v případě této unikátní výpovědi se nejedná "pouze" o autobiografický román. Kniha je kromě jiného také výtečným materiálem pro edukativní účely.

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/?ui=2&ik=b967d750c7&view=att&th=13bb26f4e0bedee4&attid=0.2&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P8qu7v-dPhWj0AULZw-4UFs&sadet=1357196982885&sads=vm9cxQ6XbeLuael3VVEcVuv1Ms0

Paní Eva Erbenová se zúčastní také slavnostního křtu knihy,

který se uskuteční 27. února 2013.

 

Klademe květiny na místě, z kterého odjížděli, protože nemají hroby. Jejich hrobem je naše paměť, řekl Arnošt Lustig. Lidí s takovou „pamětí“ bohužel ubývá. Eva Erbenová je jednou z nich, v 82 letech se rozhodla otevřeně bilancovat svůj dosavadní život. Její kniha Životy Evy L., kterou vydává Nakladatelství Franze Kafky, je přímou výpovědí o traumatu holokaustu, cenným autentickým svědectvím, ale také psychologickou sondou do duše ženy, kterou zasáhly dějiny 20. století.

 

Eva Erbenová se narodila v roce 1930 v Děčíně, o šest let později se s rodiči přestěhovala do Prahy. Roku 1941 byla deportována do Terezína a v roce 1944 do Osvětimi. Na sklonku války se jí podařilo utéct z pochodu smrti a ve vesničce Postřekov se jí ujala rodina Jahnova, která ji vrátila zpět do života. Krátce po absolvování ošetřovatelské školy v Praze odjela v srpnu 1948 s manželem do Paříže a poté v roce 1949 do Izraele, kde žije dodnes v Aškelonu. Vychovala dceru a dva syny. Její životní osud se stal tématem několika knih, vydaných v Izraeli i zahraničí, a dočkal se také filmového zpracování. Manželé Erbenovi byli blízcí přátelé Arnošta Lustiga. Právě on zprostředkoval setkání Evy Erbenové s Markétou Malisovou, ředitelkou Centra a Nakladatelství Franze Kafky, která se stala spoluautorkou knihy Životy Evy L.Vyprávění začíná dětstvím. Tím zářivým, radostným a vše obklopujícím světem našich předškolních let, kdy nám navěky zůstávají vryty do paměti zcela obyčejné situace a lidé a věci. Svět dívenky z židovské rodiny, kde se slavila chanuka i Vánoce, na Velikonoce se barvila vajíčka a na pesach jedly macesy. Svět, kdy žijeme v bezpečí svých rodičů a rodiny, ať se kolem děje cokoliv. Než vás odtrhnou a než vám máma zemře v náručí. Příběh pomalu se roztáčející do děsivého pekla, které je ale podáno s jistým odstupem a za stěnou, jako by ho spisovatelka ani nebyla účastna. Několika větami popíše scény, o kterých přemýšlíte měsíce. Tak to je příběh Evy Levitové, Králové Jahnové, a Erbenové, který končí v roce 1970 narozením třetího dítěte a současnou bilancí života,“ rekapituluje Markéta Malisová.

 

Životy Evy L. není jen knihou, při jejíž četbě se tají dech, ale také jedinečným materiálem pro edukativní účely. Nakladatelství Franze Kafky proto připravuje cyklus besed ve školách s cílem zprostředkovat mladým lidem pohled na události druhé světové války očima přímého účastníka a také literární večery pro veřejnost s možností seznámit se s knihou a osobně setkat s autorkou. 

 

Text a foto: www.2media.cz