Ženská Queer Cultura proletěla NODem

21.04.2011 09:27

Ve dnech 9. - 10. dubna 2011 se uskutečnil festival Queer Eye/Jiný pohled, který se již podruhé chytil příležitosti představit novinky současné queer scény, a to především té ženské.

 

Organizační tým festivalu se po náročných přípravách opět nemusel zač stydět! Program byl opravdu nabitý. Po zahřívací párty spojenou s vernisáží výstavy "COMING SOON" kurátorky Tamary Moyzes, která se v předvečer festivalu konala rovněž v pražském NODu (kde celá akce probíhala), si mohla každá z návštěvnic festivalu najít v programu to své.

Kromě "taháků", které si organizátorky schovávaly na večer, bylo možné zapojit se do velmi zajímavých alternativně-naučných přednášek (jmenujme např. Helen Vodrážkovou a její bylinkářsko-indiánské pojetí Ekoženy v dnešní společnosti, Miluš Kotišovou s lehce adrenalinovým dýchánkem o feminismech, či Radima Labudu, který pomocí originálních autorských videoklipů divačkám představil typologie svých pohledů), bubenických a hlasových dílen (Martina P. a Ridina Ahmed) či vstoupit do diskuze s dvojicí Maty Dio a Dan Stewart, kteří si Transqueeringem nejen osobně prošli, ale navíc o něm otevřeně mluví a pomahájí tak ostatním lidem v podobné situaci.

 

Po tomto neotřelém a poučném doprovodném programu nezbývalo než se těšit na hvězdami nabitý večer, jehož uvádění se skvěle zhostila svérázná Ester Kočičková. Po vtipném úvodu, kde nezapomněla trefně zavtipkovat na téma sexuálních minorit, sama se svým "kolegou" Lubomírem Nohavicou vystřihla několik divácky oceněných kusů. Sympaticky lehce feministický výstup Ester Kočičkové vystřídala electro/punk/psychedelická performerka Lucia Lip (De/It), jejíž nezkrotný drive rozohnil nejednu účastnici žasnoucího publika. Po jejím entreé, které nemá v našich luzích a hájích obdoby, převzala mikrofony a nástrojů se chopila sympatická formace Red Velvet (Br/Cz/Sk), která i přes problémy s frontmankou kapely (jíž musela na poslední chvíli vystřídat velice schopná slovenská diva) předvedla bravurní výkon, za níž sklidila zasloužené ovace. Vrcholem večera byla matadorka (nejen) české alternativní hudební scény Monika Načeva.

 

Po skvělých koncertech se v oslavách ženské queer kultury pokračovalo do pozdních ranních hodin. To vše v příjemném nekuřáckém prostředí, které ocenili i ti, kteří se museli poddávat neodolatelným douškům tabáku v prostranství před klubem. Tato příjemná změna však neodradila ani vyznavače nikotinu, a tak byli všichni spokojení a nikdo nikoho neomezoval (což byl mimo jiné taky jeden ze záměrů festivalu).

 

Celý festival byl zakončen nedělním pofestivalovým poflakováním se pod duhovou vlajkou na pražské Kampě, kde se sešlo dost lidí na to, aby si v příjemné atmosféře slunného jarního dne mohli odpočinout a vzpomínat na předchozí příjemnou noc strávenou v ryze queer ženském duchu :)

 

Organizátorkám festivalu Queer Eye/Jiný pohled tak touto cestou děkujeme za pozvání na tuto ojedinělou akci a možnost být její součástí. Zároveň přejeme mnoho úspěchů do dalších ročníků a těšíme se na další spolupráci!

 

Text: Andrea Vašáková

Foto: Vratislav Kocourek