Vivaldianno: DNES jediný koncert v Praze

25.11.2011 12:26

 

Mimořádně úspěšný hudební projekt Vivaldianno se úderem dnešní osmé hodiny večerní představí pražskému publiku na jediném koncertě v tomto roce, a to v Národním domě na Vinohradech.

 

Hlavní protagonisté Vivaldianna, houslový virtuos Jaroslav Svěcený a rockový klavírista a autor projektu Michal Dvořák, většinu roku strávili ve studiu nahráváním nového alba Vivaldianno mmxII. Koncert v Národním domě je tak jedinečnou příležitostí zažít strhující multižánrovou show nabízející tóny klasiků v moderním, často tajuplném hávu, v podání špičkových muzikantů, navíc v nádherném secesním sále s výtečnou akustikou. Zazní skladby známé z předchozího vyprodaného turné Vivaldianno Tour 2010 a platinového alba Vivaldianno MMVIII (aktuálně více jak 28 tisíc prodaných nosičů), ale také dvě „ochutnávky“ z nového alba, skladby J. S. Bacha a W. A. Mozarta.    

 

CD Vivaldianno mmxII s dvanácti novými skladbami vyjde v březnu 2012. „Osobně se snažím přistupovat ke skladbám tak, aby se zvýraznily určité hudební emoce v nich obsažené. Nechci předělávat dokonalé skladby prověřené časem. Snažím se je spíše přiblížit současným posluchačům hudebními výrazovými prostředky tak, jak by to třeba udělali samotní autoři, kdyby měli ty technické a nástrojové možnosti, jaké mám já dnes. Pracuji s velkým orchestrem, nepřebernou řádkou etnických nástrojů a skvělými sólisty na netradiční nástroje v klasické hudbě. Dokomponovávám další party a v případě, že se mi časem nelíbí nebo nezapadají do celkového konceptu, nemilosrdně mažu. Je důležité umět přebytečné nápady vyhodit a nechat jen ty přínosné a nové,“ vysvětluje tvůrčí princip Michal Dvořák.

 

„Propojení akustické hudby minulých staletí s novodobými zvukovými možnostmi intenzivně propracováváme už řadu let. Já osobně mám obrovskou radost, že díky mé spolupráci s báječným kamarádem a výborným muzikantem Michalem Dvořákem oslovila tzv. vážná hudba daleko větší okruh posluchačů všech generací, což se jednoznačně projevilo i na mých čistě klasických koncertech. Na novém albu Vivaldianno mmxII jdeme dál, inspirovali jsme se nejen nadčasovou hudbou Vivaldiho, ale také třeba geniálním Bachem či Mozartem, houslistou a skladatelem Fritzem Kreislerem či argentýnským mágem Astorem Piazzollou. Směřujeme tedy až do 20. století, protože jsme zjistili, že naše vnímavé publikum už dávno ví, že neprezentujeme jakýsi „rychlokvašný cross-over“ s plastovými nástroji a automatickým bubeníkem, ale multižánrovou muziku, která pracuje s dynamikou, různorodým rytmem a hudební frází. Je to v pravém slova smyslu živá hudba, která poskytuje jak nám interpretům, tak posluchačům do dnešní „chaotickonegativistické“ doby tolik potřebnou dávku pozitivní energie a inspirace. O tom je Vivaldianno, to je důvod, proč mne, klasikou odkojeného interpreta, tak baví,“ říká Jaroslav Svěcený.

 

Na květen a červen je naplánováno koncertní turné  Vivaldianno Tour 2012 po České republice. V současné době se jedná o představeních v Německu, Itálii, Francii, Rusku, Thajsku a Mexiku. Cílem je představit divákům špičkový hudební a audiovizuální program na světové úrovni. Koncerty nabídnou díky prvotřídním hudebníkům a hostujícím interpretům z celého světa originální, emotivní a multižánrově laděnou hudbu, nejmodernější digitální světelný park s velkoplošnými projekcemi, speciálními efekty a zvukovou aparaturu, která zaručí dokonalý zážitek v plném frekvenčním spektru. Červnový koncert v Praze zaznamená a na podzim 2012 odvysílá Česká televize. DVD se záznamem koncertu Vivaldianno Tour 2010 se s úspěchem prodává dokonce i v Číně.

 

 

Grafika a text: www.2media.cz