Värttinä oslaví v Praze třicátiny

20.03.2013 16:20

 

Värttinä vystoupí v sobotu 23. března 2013 v pražském Paláci Akropolis v rámci Mezinárodního víkendu žen. Värttinä je finská vokální formace, kterou v severokarelské vesnici Rääkkylä založily před 30 lety v roce 1983 Sari a Mari Kaasinenovy a jejich matka Pirkko. Kapela přijíždí do Prahy s čerstvým a prestižním oceněním z mezinárodního hudebního veletrhu Womex.

 

 

 

Pro české fanoušky není finská skupina Värttinä, kombinující rock a etnickou hudbu, ničím novým. Värttinä se těší v Česku až nezvyklé oblibě. Tato vyhlášená world music kapela zde například vydala speciální album pro český trh, které sem před lety přijela i patřičně oslavit a pokřtít. Tentokrát se její koncert ponese v ještě slavnostnějším duchu. Kapela oslaví s českým publikem již neuvěřitelných 30 let na hudební scéně. V rámci Mezinárodního víkendu žen vystoupí 23. března v pražském Paláci Akropolis.  Aby toho nebylo málo, tak kapela přijíždí do Prahy s čerstvým a prestižním oceněním z mezinárodního hudebního veletrhu Womex. Letos se Värttinä rozšířila o nové dva členy. Světově uznávaného jazzového bubeníka Mikko Hassinena a do kapely se po 10 letech vrací i vokalistka Karoliina Kantelinen.

 

Kapela za 30 let své existence navštívila snad všechny země světa, má širokou základnu fanoušků napříč všemi kontinenty, vydala již 14 alb, z toho to poslední se stále drží na předních příčkách evropských hudebních hitparád world music. Za zmínku stojí i spolupráce na filmové hudbě k trilogii Pán prstenů. Kapela je jedním z nejžádanějších vývozních artiklů finské kultury a dokazuje, jak lze zůstat věrný hudebním kořenům své země a současně znít nově a originálně. Nemusíte umět finsky, abyste propadli kouzlu příběhů a bájí, které ve své hudbě a textech  Värttinä vypravuje.

 

Více informací na www.livermusic.cz a www.palacakropolis.cz .

 

Vstupenky jsou k dostání v předprodeji v sítích TicketproTicketstream a Eventim . Lze je také zakoupit na pokladně v kavárně Paláce Akropolis, Kubelíkova  27, Praha 3.

 

Text & Foto: PR kapely