Švýcarská kytaristka Sophie Hunger míří do Prahy

07.03.2013 16:03

Letos je tomu přesně 20 let, co Švýcarsko uznalo Českou republiku jako samostatný stát. V souvislosti s tímto výročím byl zahájen multižánrový program ŠVÝCARSKÉ JARO. Představena bude nejen švýcarská kultura, ale také speciality švýcarské kuchyně, kulinářské nebo sportovní akce.

 


Švýcarské velvyslanectví v Praze zorganizovalo ve spolupráci s českými a švýcarskými partnery multižánrový program pod názvem Švýcarské jaro – Swiss Spring. Ten probíhá po dobu celého měsíce března 2013 v Praze, vybraných regionech a městech. Cílem tohoto projektu je přiblížit Švýcarsko České republice a českému obyvatelstvu a podpořit výměnu názorů a dialog mezi oběma zeměmi.


Hudba vážně-nevážně
Kulturní rámec akce budou tvořit koncerty, pantomimická, literární a operní představení. Hlavní událostí bude koncertní řada Brněnské filharmonie pod vedením švýcarského dirigenta Kaspara Zehndera v Praze a Brně. Oficiální zahajovací koncert projektu „Švýcarské jaro“ proběhl v úterý 5. března 2013 v Rudolfinu. Plánují se mimo jiné také koncerty mladé švýcarské zpěvačky Sophie Hunger a jazzového trumpetisty Erika Truffaze, Guarneri Tria Praha a četných švýcarských jazzových skupin a hudebníků. Operní soubor Nimrod Opera Zürich uvede na Nové scéně Národního divadla operu Kassandra současného švýcarského skladatele Michaela Jarrella.


Divadelní prkna versus akademická půda
Švýcarská literatura bude předmětem diskuse zástupců současné literární scény všech čtyř jazykových oblastí v rámci semináře, který se uskuteční na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Divadlo Alfred ve dvoře potěší pražské publikum vystoupením dvou mimů „Compagnia Due “ ze známé Scuola Teatro Dimitri.


Od nordic walkingu ke stolu
Program bude doplněn kulinářskými a sportovními akcemi. Plánují se sobotní akce Nordic walking pro širokou veřejnost v různých městech. Měsíc švýcarské kuchyně a švýcarských specialit představí Pražanům v různých restauracích a na farmářských trzích typická švýcarská jídla a výrobky. Švýcarsko jako turistický cíl přiblíží českému obyvatelstvu nejrůznější prezentace a výstavy v Praze i regionech.


TiP redakce: Sophie Hunger v Divadle Archa
Z pestré nabídky vůbec první akce tohoto typu u nás za redakci vybíráme koncert mladé švýcarské zpěvačky Sophie Hunger a jazzového trumpetisty Erika Truffaze. Ten se odehraje v úterý 12. března 2013 v pražském Divadle Archa. Sophie Hunger si za velice krátkou dobu vydobyla pozici nepřehlédnutelné písničkářky, která svými originálními aranžemi a autentickým přednesem získala posluchače po celém světě. Ještě zbývá posledních pár vstupenek, tak neváhejte a rezervujte si je  na stránkách Divadla Archa. Jak to Sophie Hunger zpívá a hraje můžete ochutnat ZDE.

 

Autor: Andrea Vašáková
Foto: goout.cz