Strýček Váňa: návrat ke skepsi?

20.03.2013 16:10

Národní divadlo oslavilo další premiéru letošního roku. Na scéně Stavovského divadla byla v minulém týdnu slavnostně uvedena hra Strýček Váňa na motivy A. P. Čechova. Je hra skutečně jen zrcadlením současné skepse v  české společnosti?

 

 

Pocit beznaděje

Toužení, zklamání, naděje, zlost. Pocity, které provázejí člověka od chvíle, kdy si začne plně uvědomovat, že mu život protéká mezi prsty. Jsme znechuceni světem, kde ve většině případů vládnou neschopní jedinci, kteří se obvykle nemohou pochlubit ničím jiným, než pouhou gloriolou úspěchu. Čekáme. Na štěstí, na změnu, na smrt. A doufáme, že nakonec zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí.

 

Takto nastínila téma hry Strýček Váňa její dramaturgyně Iva Klestilová. Ta se společně s režisérem a šéfem činohry Národního divadla, Michalem Dočekalem, účastnila tiskové konference k uváděné hře, kde nechyběl ani iGlanc.cz.

 

K výročí „sametu“ či k volbě prezidenta?

„Rozpor mezi očekáváním a nastanuvší skutečností“, těmito slovy interpretoval stěžejní téma hry režisér Dočekal. Zároveň prozradil, že měli s uvedením Čechovovy hry malý problém v tom, kdy se vlastně uskuteční. S ohledem na výše nastíněnou bezvýchodnost, která tepe celým dějem, měla být hra původně uvedena symbolický k 25. výročí sametové revoluce. V souvislosti s výsledkem prezidentských voleb a následné skepse zklamaných voličů se ale tvůrci hry shodli na tom, že není nač čekat. Proto je nyní – krátce po prezidentských volbách, od jejichž výsledku plyne pro mnohé z nás jen a jen deziluze... – ten pravý čas, jak poukázat na to, co se ve společnosti děje.

 

Váňa neutvrzuje v negativismu

Cílem nového zpracování hry Strýček Váňa dle tvůrců není utvrzení v negativismu. I přesto, že je hra svou náplní velice aktuální a bolestná, na druhou stranu je i velice vtipná. Samozřejmě můžeme díky celkovému ladění očekávat spíše černý humor, jistě půjde o humor kvalitní. Ten bude navíc podpořen skvělými hereckými výkony, o které se kromě Igora Bareše (Strýček Váňa) zajisté postará např. František Němec, Iva Janžurová, Saša Rašilov, Lucie Žáčková nebo Martin Pechlát.

 

„Čechov je génius...“

Jak se nám Strýček Váňa líbil, se již brzy dozvíte v naší recenzi. Do té doby povídání na téma nové činohry Národního divadla zakončíme slovy jejího režiséra Michala Dočekala. Ten na otázku, v čem je pro něho A. P. Čechov mimořádným dramatikem, odpověděl následovně: „ Čechov je génius a divadelní revolucionář. Ale jestliže během dvaceti let režíruji třetí čechovovskou inscenaci, mám pocit, že to není moc? Bůhví, snad ne... To se ukáže po Váňovi.


Text: Andrea Vašáková

Foto: archiv Národního divadla