SPITFIRE FESTIVAL: pohyb okořeněný tancem

10.05.2013 15:56

Tuto neděli 12. května 2013 začíná v pražském Paláci Akropolis další přehlídka projektů souboru Spitfire Company souborně nazvaná SPITFIRE FESTIVAL. Ta letošní bude zahájen premiérovým představením. 

 

Spitfire Company
Spitfire Company je umělecká skupina zahrnující fyzické, experimentální a taneční divadlo. Mezi charakteristické znaky tvorby patří kladení důrazu na fyzické jednání na jevišti, experimentování s novými divadelními prostředky,  existenciální rovina postav, snaha o propojování různých žánrů a hledání nových vizuálních podnětů.

 

 

Feminismus trochu jinak

Představení KREVETY Á LA INDIGO, které si členové souboru Spitfire Company připravili na letošní zahájení festivalu bude skutečnou lahůdkou. Tolik diskutované téma feminismu a emancipace je zde - dalo by se říci až surrealististicky - přetaveno do podobenství o krevetách, za jejichž práva se snaží bojovat  čtyři ženy. Plány na celosvětovou demonstraci za práva těchto korýšů snovají v zapomenuté restauraci uprostřed zapomenutého lesa... Představení nahlíží z několika úhlů na ženství samotných protagonistek. Pomocí post-dramatických principů a moderních tanečních technik hledají fyzický a vizuální jazyk související se současným surreálnem.

 

Po premiéře za osvědčenými kousky

Spitfire Company, kteří dle Marty Harazimowicz z Nového prostoru "patří bezesporu k nejzajímavějším a nejoriginálnějším tvůrcům fyzického divadla v České republice", si pro své příznivce kromě krevet přichystali i již osvědčené kousky. V rámci festivalu budou uvedeny také další představení pocházející z dílný těchto performerů:

 

  • V úterý 14. května bude uveden 13. MĚSÍC / REQUIEM ZA BRUNA SCHULZE. Jedná se o představení inspirované výtvarným a literárním dílem Bruna Schulze. Alegorie katastrofy, falešná mytologie, nahota, fetiš a smrt. A na konci v samotném ohnisku katastrofy pohled nejistých andělských očí.
     
  • Středa 15. května se ponese ve znamení spolupráce herečky, režisérky a choreografky Miřenky Čechové a malíře Jana Mika. Ti jsou autory tanečně-výtvarného projektu SOUKUP SOUKUP v podání souboru Tantehorse. Toto představení v sobě propojuje současný tanec a výtvarné umění, které vzniká v přímém kontaktu s divákem. Tematicky se zabývá přehodnocením pohledu na jedince uvnitř společnosti, který do sociálně kulturních podmínek dané společnosti nezapadá, a proto žije na jejím okraji. Je z ní vyděděn, odcizen, odmítnut. Téma se inspiruje vztahem jedince vůči okolnímu světu, lidmi trpícími depresemi, fobiemi, psychickými poruchami a nekonvenčním vztahem k vlastní identitě. Ačkoliv tento kus nepochází přímo z dílny Spitfire Company, dá se u něho předpokládat určitá spojitost s tímto souborem. Miřenka Čechová je totiž jednou z jeho režisérek.

 

Pokračování v NoD

Pokud budete mít po těchto 2 představení málo, pak se neváhejte přesunout do Experimentálního prostoru Roxy/NoD, kde budou uvedeny inscenace Nedotknutelní a One Step Before the Fall. "Jeden krok před pádem" budete mít tu čest spatřit kromě vynikající tanečnice Markéty Vacovské také Lenku Dusilovou, která se na tomto představení podílí jako živý hudební doprovod.

 

Doprovodný program na Malé scéně

Po všech uvedených představeních v Paláci Akropolis bude na Malé scéně připraven doprovodný program. Zde malý přehled:

12.05.2013 22:00 – 24:00  Krevety zpívají (Cecile Da Costa a Mathieu Gautron)

13.05.2013 22:00 – 24:00  Krevety zpívají (Cecile Da Costa a Mathieu Gautron)

14.05.2013 22:00 – 24:00  Post-requiem s hudebníky Spitfire Company

15.05.2013 22:00 – 24:00  DJ Matouš Hekela and Tantehorse

 

Všem návštěvníkům tohoto výjimečného festivalu

přejeme krásné hudebně-divadelně-pohybové ZÁŽITKY!

 

Text: Palác Akropolis, Andrea Vašáková
Foto: Spitfire Company