S literaturou v posteli aneb Noc literatury se blíží

03.05.2011 14:12

Po 21. ročníku Festivalu spisovatelů (který Praha v polovině dubna t. r.) je tu další literární akce, která bez jakýchkoli pochyb stojí za povšimnutí! 11. května 2011 totiž (opět v Praze, hlavní to metropoli nejen české kultury) vypukne NOC LITERATURY, která se letos koná již popáté. Dějištěm psané kultury ovšem není pouze Praha, jak by si mnozí mohli myslet. V případě Noci literatury se jedná o projekt mezinárodní, do kterého jsou zapojena rovněž taková zvučná jména jako např. Brusel, Budapešť, Rotterdam, Milán či Stockholm.

Co se však týká pražské štace festivalu, na oficiálním webu projektu se dozvídáme následující:

 

Současná literatura, známé české osobnosti, kouzlo města.  Pražský  literární happening nabídne ochutnávku ze současné evropské literární scény a poodhalí kouzlo velkých i malých literatur. V průběhu jednoho večera budou známé tváře české kulturní scény číst ukázky z nových překladů děl evropských autorů na atraktivních či běžně nedostupných místech Prahy Libně.

Česká centra ve spolupráci s pražským sdružením zahraničních kulturních institutů EUNIC (European Union National Institutes for Culture) během Noci literatury v Praze představí výběr z literatur dvaceti zemí: Belgie – Vlámsko, Belgie – Valonsko-Brusel, Česká republika, Dánsko, Finsko, Francie, Itálie, Maďarsko, Německo, Nizozemí, Polsko, Portugalsko, Norsko, Rakousko, Rumunsko, Španělsko, Švédsko a Velká Británie. Hosty letošní Noci literatury budou země Severní Ameriky, Kanada a USA. Každá země  představí dílo jednoho svého současného autora v novém překladu do češtiny.

Projekt se koná v předvečer zahájení největšího knižního festivalu v zemi Svět knihy 2011, kde se návštěvníci budou moci osobně setkat s vybranými autory Noci literatury. V rámci festivalu proběhne také konference pro odborné publikum na téma „Kulturní projekty a revitalizace městských částí“, kterou organizují Česká centra ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze v rámci kampaně Praha – UNESCO Kreativní město literatury.

Noc literatury 2011 se v Praze uskuteční za podpory generálního partnera, kterým je Zastoupení Evropské komise v ČR, a hlavních partnerů, jimiž jsou Svět knihy, Labyrint revue, ČSOB a Divadlo pod Palmovkou.

 

O PROJEKTU NOC LITERATURY 2011

Projekt Noc literatury  vychází z předpokladu, že LITERATURA je jedinečným tvůrčím médiem zachycujícím zásadní dialog mezi hlasy jednotlivců a hodnotami společnosti, ve které žijí, je nástrojem vzájemného porozumění a kulturní výměny a napomáhá odstraňovat komunikační bariéry.

 

KrasoVhled závěrem:

Jste-li tedy přívrženci nejen kultury ztvárněné např. pohybovými aparáty divadelních teatrálníků či např. umem špičkových filmových režisérů, pak si určitě nenechte ujít jedinečnou možnost protáhnout si kostru vedle jedné z nejhezčích ozdob kultury vůbec - literatury!

 

Text: Andrea Vašáková
Zdroj textu a grafiky: www. nocliteratury.cz