Premiéra filmu Strom života již zítra!

20.07.2011 08:24

"Ještě artovější Fontána, poetická symfonie krásných obrazů, pure cinema, otlačený zadek a splynutí s Univerzem v nedohlednu, tak hluboký až nudný, nedramatická meditace na nejzákladnější a nejuniverzálnější lidská témata..." Ještě více podobných a podobně protichůdných názorů na nový film režiséra Terrence Malicka Strom života je možné již dnes najít na serveru ČSFD.cz. Faktem ovšem je, že oficiální česká premiéra tohoto nového dílka s Bradem Pittem v ústřední roli se koná až zítra, tj. ve čtvrtek 21. července 2011. Jaká tedy bude další z Malickových obrazových básní, překoná Aronofskeho Fontánu, dostojí i v takto neamericky artovém snímku americký herec svým kvalitám?

 

I to jsou otázky, na které si mnozí z nás budou moci odpovědět již zítra večer. V České republice bude totiž premiérově uveden nový snímek známého tvůrce barvitých filmových eposů Terrence Malicka, Strom života. Oficiální text distributora popisuje anotaci filmu následovně:

Texas, 50. léta minulého století. Jack O’Brien si prošel dětstvím plným her a krásné nevinnosti. Dospívání mu však přináší rozčarování a vztah s jeho otcem, který by mu pomohl tímto nelehkým obdobím projít, je dosti komplikovaný. Jack je ztracenou duší v moderním světě, která si klade řadu otázek a snaží se v životě zorientovat. Kde je pravda? Co je věčnost? Jak vznikl život... Hvězdně obsazený snímek je poctou životu, přírodě a světu kolem nás, jenž se nám odhaluje jako symfonie. Postupně, obraz po obrazu nám přináší epický a dokonalý příběh, který je aktuální dnes stejně jako před více než půl stoletím.

 

Přesto, že není pochyb o režisérském umění Terrence Malicka (jeho Nebeské dny jsou označovány kinematografické dílo s nejkrásnější kamerou v dějinách filmu, pozn. red.), na reálné dojmy přetavené v případnou kritiku či chválu si počkáme až po shlédnutí snímku. 

Jako předzvěst nepochybně zajímavého filmového počinu roku 2011 prozatím uvádíme alespoň oficiální trailer k filmu

 

 

Text: Andrea Vašáková