PERPLEX v Rokoku aneb Lynch po česku

02.02.2012 22:17

V úterý 31. ledna 2012 se redakce KrasoVhledu vydala na představení Perplex do pražského Rokoka (Městská divadla pražská, pozn. red.). Nevěděli jsme, co můžeme od inscenace režiséra Petra Svojtky, vycházející z díla německého dramatika Maria von Mayenberga, čekat. Anotace uvedená na stránkách divadla, byla totiž - nejspíš záměrně - záhadně abstraktní... Po prvních okamžicích strávených v hledišti jsme tento záměr pochopili...

Okem diváka:
Představení Perplex bylo pro mnohé velkým překvapením. Absurdní komedie, v níž neustále a nečekaně měnící se role obsazených herců (přičemž jejich jména zůstávají stejná) nejednomu divákovi zamotala hlavu. Manželské páry, jejich sourdžnost i rozpad, ukrajinská uklízečka s malým Robertem. Nevěrný a nestálý Sebastian, kterému asi žádný vztah není svatý, Robert coby heterosexuál poznávající první homosexuální styk se statným sobem, vražda uklízečky, vtipná maškarní „Severská noc“ a obnažená těla. To vše lze shlédnout v tomto představení. Samotný děj je zkrátka nepředvídatelný. Napětí střídá smích i zamyšlení.

 

 


Nasazení herců bylo výtečné. Jiří Hána opět nezklamal. Také ostatní herci přecházejí do jednotlivých osob svých rolí s přirozenou lehkostí. Ani výprava nezaostávala pozadu, více než nadčasové kostýmy přidaly skvělým hereckým výkonům na kvalitě, přičemž se stále nezapomínalo na to, že absurdita je hlavní hvězdou večera (samozřejmě v dobrém slova smyslu).
 

Závěrem:
Hru Perplex doporučujeme všem, kteří se nebojí nových věcí. Perplex bychom bez váhání zařadili na seznam představení pro otrlého diváka s vybraným vkusem pro nevšední zážitky. Perplex je zkrátka a dobře pro každého, kdo je znaven kýčovitým přepisováním klasiků.

Jak již samo divadlo uvádí, pro mládežníky do 16 let nevhodné....:)


Hodnocení: 80%


Hrají :
Eva -Veronika Kubařová
Judith - Lenka Zbranková
Robert - Viktor Dvořák
Sebastian - Jiří Hána

Dramaturgie: Jiří Janků
Scéna: Henrich Boráros
Kostýmy: Linda Jiříková-Boráros
Hudba: Martin Horáček
Režie: Petr Svojtka

-------------------------------------------------
Autorka recenze: Barbora English, KrasoVhled
Foto: Městská divadla pražská, Jarmila Štuková Kovaříková