November 2nd jsou zpět s novým albem. Podílela se na něm i Suzanne Vega!

28.04.2011 10:27

Čtenářům alternativně-kulturního portálu KrasoVhled přinášíme čerstvou novinku z českých hudebních luhů a hájů - tiskovou zprávu (kterou jsme obdrželi od managementu populární skupiny November 2nd), jež avizuje NOVÝ HUDEBNÍ POČIN NA NAŠÍ KULTURNÍ SCÉNĚ!

 

Hranicko-pražská kapela November 2nd, v jejímž čele stojí zpěvačka a kytaristka Saša Langošová, přichází po šesti letech s novou deskou nazvanou Night Walk with Me (distribuce EMI). Skupina na novince pracovala s dlouhými přestávkami tři roky. Skladby se nahrávaly postupně v Hranicích, New Yorku a Nashvillu, kde žije i producent alba Steve Walsh.

 

S dokončením nahrávky, která vyšla 27. dubna 2011, nakonec pomohla známá newyorská písničkářka Suzanne Vega. Ovšem tentokrát ne v roli zpěvačky či skladatelky. Nové písničky české kapely totiž přehrála legendárnímu producentovi a zvukovému mistrovi Tchadu Blakeovi (Sheryl Crow, Peter Gabriel, Paul McCartney, Pearl Jam...). Tomu se líbily natolik, že se album rozhodl zmixovat a vtisknout mu výslednou podobu. Všech deset písní na albu napsala Langošová sama. „Jsou to příběhy na pomezí bdění a snu, v nichž stírá rozdíl mezi skutečností a představou,“ říká zpěvačka.

Producent Steve Walsh se rozhodl skladbám nechat klasickou písničkářskou strukturu s úspornými aranžemi. „Sašiny texty jsou temné, ale hudba je naopak melodická. Líbil se mi ten kontrast a chtěl jsem ho zachovat. Tak má sdělení mnohem větší sílu,“ popisuje Walsh, který muzikanty přiměl, aby používali více tradičních akustických nástrojů. „Když mi Saša nové skladby přehrála jen s kytarou, oslovila mě jejich atmosféra. Snažil jsem se proto, aby měl posluchač pocit, že když zavře oči, okamžitě si představí zpěvačku, jak sedí u něj v obýváku a kapela ji jen citlivě doprovází. To však neznamená, že se do toho ve správných chvílích neopřou a nevystřihnou třeba rockové sólo,“ dodává producent.

Díky pracím na desce se navíc Saše Langošové splnil sen, který si skoro ani neodvážila snít. Když coby dvanáctiletá slyšela v 90. letech v televizi skladbu In Liverpool od Suzanne Vega, změnil se jí život a pod jejím vlivem napsal svou první písničku. „Během nahrávání téhle desky jsem měla to štěstí se s Vegou seznámit. Když jsem jí pak popisovala, že zbožňuji práci jejího producenta Tchada Blakea, říkala mi, že by byl ten správný člověk pro mix našeho alba. Vzala si ode mně naše pracovní verze všech skladeb s tím, že mi nic neslibuje, ale že mu je pustí. Do týdne mi pak Tchad volal, že do toho jde. Byl to úžasný pocit a ještě lepší přišel, když jsem slyšela jeho práci,“ popisuje zpěvačka, která s November 2nd nakonec předskočí i na několika letních koncertech Suzanne Vega v Evropě.

Zajímavostí novinky kapely je i výčet hostů, kteří se na nahrávání podíleli. Jsou mezi nimi například bendžista a dobrista Druhé trávy Luboš Malina a Luboš Novotný, basák Suzanne Vega Mike Visceglia, baskytaristka Vivi Rama od Macy Gray nebo kytarista Todd Lombardo (Taylor Swift). Doprovodné vokály nazpíval někdejší frontman Cirkusu Praha, Brad Stratton. „Tolik hostů jsme vlastně vůbec neplánovali, je to šťastná náhoda. Díky tomu, že jsme na nahrávce pracovali tak dlouhou dobu a na různých místech, jsme potkali mnoho skvělých lidí, kteří nakonec na desku přispěli. Z toho mám velikou radost, " dodává Langošová.


Biografie:
November 2nd vznikli koncem 90. let v Hranicích. Skvěle se uvedli už svým debutem Midnight Desert, za který byli nominováni na cenu APH Anděl v kategorii „Objev roku“ a zvítězili v Anketě Žebřík časopisu Report. Druhé album Little Miss Behavin' & the Troublemakers si vysloužilo nominace v rámci výročních cen televizní stanice Óčko v kategoriích „Nejlepší domácí zpěvačka“ a „Nejlepší domácí pop“. Kromě zpěvačky a kytaristky Saši Langošové v November 2nd hrají zkušení muzikanti - legendární baskytarista Vladimír Guma Kulhánek, kytarista Roman Helcl (Anna K.) a bubeník Tomáš Brožek (Martin Kučaj, Cirkus Praha).


Více informací nejen o novém albu November 2nd najdete na jejich oficiálním webu.

 

Krátký dokument o vzniku desky Night Walk with Me (poskytnutý rovněž od managementu skupiny):