Na knižních pultech se výrazně oteplí: vycházejí Buzíčci

05.08.2013 23:26

Na seznamu horkých novinek nakladatelství Host se v měsíci srpnu objeví jedna opravdu žhavá novinka. Kromě horkosti a žhavosti můžeme této novince přičíst také "přihřátost" či "přiteplenost" bez ohledu na pejorativnost těchto neoficiálních přívlastků. Nakladatelství Host se totiž tento měsíc chystá uvést na trh v pořadí již druhou knihu spisovatele a bloggera Jana Folného nazvanou BUZÍČCI.

 

 

Kdo se o queer tématiku a literaturu s ní spojenou zajímá, jistě si nenechal ujít Folného debut Od sebe k sobě. Původně bloggerské zápisky o nevyjasněné sexuální orientaci mladého muže žijícího v Irsku následně přetavené do románové podoby vydalo v  roce 2010 nakladatelství LePress. V případě připravované knihy Buzíčci se Folný od souvislého příběhu odklonil a tentokrát sází na vyprávění prostřednictvím povídek. Čtenář se tak může těšit na soubor provázaných příběhů, mezi jejichž hrdiny nebude chybět frustrovaný otec od rodiny setkávající se v gay baru s vietnamským mladíkem, slavný zpěvák, který nepřijede na třídní sraz, zamilovaný ligový fotbalista ani starý muž chystající se do domova důchodců. Při čtení jednotlivých osudů pozornému čtenáři jistě neunikne přesvědčivé střídání žánrů a stylů vyprávění, čímž Folný neupozorňuje pouze na vytříbenost svého stylu, který jej řadí mezi nadějné mladé autory. Poukazuje také na to, že téma homosexuality konečně i u nás opustila obávané brány ghetta, aby se stala literaturou se vším, co k ní patří.

 

 

Ozvěny Buzíčků na Prague Pride 2013

Fragmenty z knihy Buzíčci si můžete již nyní přečíst na stránkách nakladatelství Host. Oficiální uvedení Buzíčků na sebe ale také nenechá dlouho čekat. V rámci festivalu Prague Pride 2013 představí své nové dílo Jan Folný osobně, a to v úterý 13. srpna 2013 v 18:00 ve studentském klubu K4 v Praze

 

Nenechte si tak ujít jedinečnou možnost 

osobního setkání s průkopníkem české gay literatury!

 

Text: Andrea Vašáková, nakladatelství Host
Grafika: nakladatelství Host