Multikulturní festival MEZI PLOTY slaví narozeniny. Již dvacáté.

20.05.2011 08:51

Typická akce v příhodném jarně-letním období, ovšem v netypických prostorách a s netypicky natřískaným line-upem. I to jsou letošní MEZI PLOTY, jež již podvacáté v řadě otevřou brány Psychiatrické léčebny v Bohnicích široké veřejnosti. A to především za účelem zábavy, osvěty a zametení předsudků o pacientech bohnické léčebny pod stůl...

 

Jak jsme již naťukli, letošní ročník velice oblíbeného festivalu MEZI PLOTY bude výjimečný, a to díky své již dvacáté repríze. Oslavy tohoto významného jubilea budou opravdu ve velkém stylu. 28. - 29. května 2011 vystoupí na více než 11 scénách přes 140 divadelních a hudebních souborů v pestré multižánrové směsici.

 

A kdože se konkrétně chopí pomyslné číše a svým umem povznese jubileum bohnického festivalu?

 

Budou to legendy českého rocku jako Radim Hladík s Blue Effectem, The Plastic People of the Universe, Garage nebo Plexis, stejně jako výrazní mladí hudebníci. K těm budou patřit originální instrumentalisté ze Sunflower Caravan, čerstvá krev českého hardrocku v podobě Dilated či romantický písničkář Tomáš Klus.

Na čtyřech hudebních scénách vystoupí desítky hudebníků a kapel – od zastánců tvrdých rockových riffů přes folkaře a etnické muzikanty až po mistry jazzu, funku, reggae nebo ska. Budou mezi nimi jak ti, kteří se v době vzniku „Plotů“ teprve batolili, tak matadoři, kteří v raných 90. letech pomáhali otevírat bohnický areál veřejnosti.

Stejně silná bude divadelní složka festivalu. Šest scén věnovaných dramatickému umění obsadí herci z předních českých divadel, jako je Divadlo Na Zábradlí či Husa na provázku, ale i z mnoha zajímavých menších souborů. Ti všichni předvedou širokou škálu divadelních forem, a zastoupena tak bude činohra, interaktivní divadlo, pohybové divadlo, pouliční divadlo, experimentální divadlo, taneční skupiny, pantomima nebo autorské čtení.

 

Ano, a přesně díky tomuto výčtu žánrové pestrosti patří bohnické MEZI PLOTY k nejoriginálnější ze všech tuzemských festivalů. Navíc je tato kulturní rozmanitost okořeněna více než potřebnou myšlenkou empatie a pomoci, s níž návštěvníci přicházejí do areálu bohnické léčebny.

 

Odměnou budiž jim tedy příjemné chvíle strávené v prostorách, které jsou mnohým pacientům již po mnoho let či měsíců druhým domovem. Vzhledem k tomu, že bohnická léčebna disponuje také protialkoholní léčebnou, festival podporuje zdejší pacienty i v tomto smyslu. Po celou dobu festivalu se čepuje pouze nealkoholické pivo, které nám nezavaří hlavy tak jako v případě ostaních hudebních open-air akcí a kulturní zážitky si tak můžeme vychutnávat o to déle. A o to déle si je i pamatovat...:)

 

Závěrem tedy nezbývá než pozvat všechny příznivce dobré muziky a divadelních počinů na půdu Psychiatrické léčebny v Bohnicích. Poslední květnový víkend, tj. 28. - 29. května 2011 se určitě nevzdalujte od naší stověžaté metropole. Pro "přespolní" naopak platí pozvánka k vycestování do Prahy. Budete mít jedinečnou možnost oslavit již 20. ročník multižánrového festivalu MEZI PLOTY, a to nejen za účasti kvalitních muzikantů a divadelníků!

Podrobný PROGRAM festivalu najdete ZDE.

 

 

 

 Text: Andrea Vašáková