Lubomír Lipský slaví devadesátku. Jak jinak než v divadle.

16.04.2013 11:12

Herecká legenda Lubomír Lipský oslaví 19. dubna 2013 významné životní jubileum, devadesáté narozeniny, a to aktivně na jevišti Divadla ABC, kde stále hraje v komedii Pan Kaplan má třídu rád. Městská divadla pražská, ve kterých Lubomír Lipský působí již 63 let, mu k devadesátinám přichystala nejen benefiční představení, ale také retrospektivní výstavu ve foyer Divadla ABC.

 

 

63 let na prknech Městských divadel pražských
Lubomír Lipský strávil největší část své profesionální herecké kariéry na jevištích Městských divadel pražských, kde za 63 let svého působení nastudoval 116 rolí. Významná je i jeho umělecká činnost v jiných divadlech, která čítá dalších osm desítek titulů: „Na divadle to bylo určitě přes dvě stě rolí, ve filmu 102 rolí a v televizi, to si vůbec neodvážím spočítat,“ bilancuje Lubomír Lipský. Za hereckou legendu se přesto nepovažuje: „To je přehnané, já takové věci neberu vážně. Nikdo vám to nemůže zaručit, jestli vydržíte do padesáti nebo do stovky.“


„Samozřejmě, že si myslím, že nejlepší škola pro herce (a nejen proto, že pozná nejrůznější podoby publika), je divadlo. Tady má největší šanci střídat typy, charaktery, žánry. Měl jsem v tom smyslu štěstí, protože Městská divadla pražská měla a mají ve znaku repertoár bohatý a různorodý. Snad to mohu tvrdit, vždyť jsem sem přišel v roce 1950 z tehdejšího Realistického divadla a zakotvil tu nadlouho, předlouho...,“ vzpomíná na své začátky komik, který stále přináší divákům radost. Tu na oplátku čerpá od své rodiny, vnuků a pravnoučat. Zaručený recept, jak se udržet v kondici do tak vysokého věku však nemá: „To vám nikdo nevysvětlí, to je individuální. Já jsem si taky v pětatřiceti nedokázal představit, že se dožiju devadesátky. To jsou dané přírodní a lidské zákony a takové povídání by bylo na filozofický traktát.“

 

Před kyticí benefici

Své devadesátiny oslaví Lubomír Lipský v Divadle ABC s představením Pan Kaplan má třídu rád. 17. a 18. dubna se odehrají benefiční představení pro veřejnost, hlavní benefiční představení je plánováno na 19. dubna, a to převážně pro zvané hosty.

 

Lubomír Lipský v obrazech

Od 20. března je v horním foyer Divadla ABC k vidění také retrospektivní výstava dokumentující role Lubomíra Lipského v Městských divadlech pražských od roku 1950 až do současnosti. Výstavu doplňují citáty z knížky Lubomír Lipský o sobě a bratru Oldřichovi. Návštěvníci zde také najdou pamětní knihu, do které budou moci napsat vlastnoručně Lubomíru Lipskému blahopřání k narozeninám.

 

Text: PR MDP
Foto: Ondřej Pýcha