Lore – výjimečný film o cestě napříč svědomím

03.04.2013 16:38

Dovolujeme si vás pozvat na jeden z výrazných filmových počinů roku 2013:

film LORE režisérky Cate Shortlandové.

 

Když žijete ve lži, jak poznáte pravdu? Jaro roku 1945 – německý odpor se hroutí. Spojenecké síly se valí přes mateřskou zemi pěti dětí, které se vydávají na cestu, jež zpochybní jakoukoli naši představu o tom, co je rodina, láska a přátelství. Asociace českých filmových klubů (AČFK) do českých kin uvádí nový film australské režisérky Cate Shortlandové Lore. Premiéra filmu se koná 11. dubna 2013.

 

 

Lore cenami ověnčená
Drama natočené v koprodukci Německa a Austrálie získalo v roce 2012 Cenu diváků na MFF v Locarnu a už několik měsíců sklízí ovace v kinech po celém světě. Předlohou byla kniha Rachel Seiffertové The Dark Room (Temný pokoj).

 

Příběh Lore...

Lore (Saskia Rosendhalová) a její sourozenci jsou privilegované děti vysoce postaveného důstojníka SS, který je zapojen do masového vyvražďování v Bělorusku. Zatímco ony hrají dětské hry, děti po celé Evropě jsou systematicky vražděny. Jejich rodina žije v klidu až do roku 1945, kdy se otec vrátí z Východu. V roce 1939 byl válečný hrdina, v roce 1945, kdy filmový děj začíná, je zločinec. Poté, co byli Lořini nacističtí rodiče (Hans-Jochen Wagner a Ursina Lardiová) uvězněni americkými a sovětskými vojsky a ona byla ponechána svému osudu, přebírá dívka zodpovědnost za své čtyři mladší sourozence a vede je z Bavorska přes zničenou zemi na sever do bezpečí babiččina domu vzdáleného asi 900 km. Na své pouti děti musejí překonávat mnohé těžkosti, které s sebou přinášejí nelehké poválečné podmínky. Lore začíná chápat realitu – hrůzu Hitlerovy války i důsledky jednání svých nacistických rodičů, kteří znali a schvalovali zvěrstva holocaustu. Jak se ze dnů stávají týdny, potkají sourozenci záhadného a fascinujícího Thomase (Kai Malina), vyčerpaného židovského uprchlíka, o jehož minulosti nikdo nic neví. Má Lore Thomasovi důvěřovat? A pokud nebude, co se stane s jejími sourozenci? Přežijí? Lore nás žádá, abychom znovu zauvažovali nad podstatou lásky, viny a odpuštění ve válkami zjizveném světě.

 

Trailer filmu

 

Dílo režisérky Cate Shortlandové
Lore je druhým celovečerním filmem režisérky Cate Shortlandové. Debutové Salto do života (Somersault) mělo premiéru na festivalu v Cannes v roce 2004 a získalo cenu Australského filmového institutu za nejlepší režii, scénář a film. Cate napsala a režírovala čtyři krátké filmy (Strap on Olympia, Pentuphouse, Flowergirl a Joy), jimž se dostalo mnohonásobného ocenění, úspěšná je také na poli televizní tvorby.

 

Text & foto: 2media.cz