Dorota Barová skládá Sloky o pozdním létě

25.08.2013 19:57

Mnohým z nás se po letošních neúnosných vedrech ulevilo, když horké dny vystřídal dlouho očekávaný déšť. Nedočkavým příznivcům zpěvačky a violoncellistky Doroty Barové se uleví ještě více. Za uklidňujícího bubnování letního deště mohou již na několika málo prstech počítat dny do křtu nového alba Sloky o pozdním létě, na jehož vzniku se Barová podílela společně s uskupením Bellevue.

 

 

Bellevue potřetí

Trefně nazvané "baboletní" album Sloky o pozdním létě vydává akustický projekt Bellevue ve spolupráci s hudebním vydavatelstvím Polí5. Kromě již zmíněné Doroty Barové (Tara Fuki, Vertigo, aj.) stojí za tímto albem - a vůbec za celým projektem - vynikající muzikant Jan Chaluš. Právě v jeho hlavě se v roce 2002 zrodil nápad vydat čistě sólové album poskládané z folkových písní, které se nehodily do repertoáru žádné z kapel, v nichž působil. O rok později tak vyšlo album Bellevue, které Chaluš nahrál spolu s Milanem Jarošem a Petrou Kadrabovou. Po stejné cestě se Chaluš vydal o sedm let později s deskou Motivy (2010) nahranou členy jeho kapely Strom stínu a několika dalšími hosty. Gró této desky tvořily zejména "šuplíkové" záležitosti směřované ke zhudebňování textů oblíbených básníků. 

 

 

Všestranností k novým výzvám

Ke spolupráci na aktuálním CD Sloky o pozdním létě přizval Chaluš kromě Jana Jiruchy (dále Bucinatores, NUO, MCh band aj.) a také Dorotu Barovou. Toto poetické album se dá považovat za velice zajímavou kompilaci balancující na hraně zádumčivého violoncella, folkové hřejivosti a jazzové pohody. O všestrannosti Doroty Barové nemůže být pochyb. Již několikrát přesvědčila, že střídání hudebních žánrů jí nepůsobí sebemenší problém. Posledním faktickým dokladem flexibilnosti této vynikající hudebnice je její profilové kompilační album feat. (2012) poskládané z písní všech projektů, na kterých působila. 

 

Zdali se Barové podařilo zaplout do jiných proudů i tentokrát,

vyjde najevo už brzy.

Slavnostní křest kompilace Sloky o pozdním létě se uskuteční

v úterý 3. září ve 20:00 v pražském klubu Rybanaruby.

 

Text: Andrea Vašáková
Foto: Rybanaruby, langerovaaneta.cz