Dechové duo Deši pokřtí své debutové album

27.06.2011 15:00

Ač by se mohlo zdát, že současný hudební trh je přesycený mainstreamovou produkcí známých tváří, naštěstí tomu tak není. Ne tedy doslova. Hudební trh sice ovládají známé tváře zvučných jmen, hudební produkce však naštěstí není tak homogenní jako její lídři. Alternativa zřejmě mainstream nikdy neporazí, ale dá se říci, že za pomyslný konec provazu na straně alternativy docela slušně tahají desítky nadějných interpretů. K těm můžeme připočíst i dechové duo Deši, které tuto středu 29. června 2011 pokřtí v pražském Divadle KAMPA své debutové album.

 

Dechová formace Deši je zastoupena jak mužským, tak ženským elementem. Tvoři ji Eva Žižkovská (baryton saxofon, klarinet) a Lukáš Pilnaj (didgeridoo). Jako duo spolu hrají od roku 2009. Během své existence za sebou mají desítky vystoupení, a to i mimo ČR (Anglie, Polsko, Itálie, Slovensko). Lukáš Pilnaj vystupuje také sólově pod názvem D.I.D.G. Orcherstra, Eva Žižkovská hraje řadu let v Bigbandu Petra Svobody. Oba jsou také členy elektroakustického bandu Kus kus klan.

 

Zaujalo-li vás netradiční spojení dvou hudebních světů, přijďte jejich tvůrce podpořit

již tuto středu 29. června 2011 od 20:00 do Divadla KAMPA

na slavnostní křest jejich debutového alba!

 

 

Akustické kouzlo DEŠI...

... aneb propojení dvou dechů z dvou hudebních světů...

 

Oba nástroje jsou posazeny na nízké frekvenci. Nesou v sobě zadumanost a hloubku, tóny se ale pevné proplétají a rostou do vyšších harmonických pater. Pilnaj hraje na australské didgeridoo jako Evropan se zkušenostmi rytmu indických tabel, frázování odvíjí od délky dechu. Nástroje si sám vyrábí. Žižkovská hraje svým barytonovým tónem nápěvy neexistujících písní, kde tu a tam zazní cosi jako vzpomínky na jazz. Autenticitu zvuku podtrhuje jejich dechová rytmika, skladby se rozvíjí v protipohybech, rovnováže nebo splynutí.

 

Text: Andrea Vašáková, Deši

Foto: Deši