Colette slovy Milana Cieslara.

12.09.2013 23:38

Počínaje dnešním dnem vstupuje do kin dlouho očekávaný film Colette. Výpravné a strhující drama o osudové lásce dvou mladých lidí natočil v česko-slovenské koprodukci Milan Cieslar na základě předlohy stejnojmenné novely Arnošta Lustiga.

 

Slovy režiséra

Na recenze je ještě brzy a anotaci filmu si můžete přečíst kdekoliv. Proto jsme se rozhodli publikovat slova režiséra filmu Milana Cieslara, který má ke svému dílu jistě nejvíce co říci. Tímto děkujeme agentuře Turner PR za poskytnuté materiály.

 

 

Do třetice všeho dobrého

"Tímto filmem navazuji na své předchozí historické filmy a chci ukončit trilogii, započatou úspěšným filmem Pramen života a Krev zmizelého podle Vladimíra Kornera. Právě v době, negace zpodobování vyšších mravních principů v úporné snaze komerčně zaujmout, si myslím, je nutné proti zmanipulovanému vkusu přinášet na plátna podívané s hlubším etickým dosahem a až šokující pravdou. Filmy jako Pianista, Předčítač či Habermannův mlýn dokázaly, že to není anachronismus."

 

"Holocaust, slovo skloňované, omílané a vzbuzující pocit, že již vše bylo řečeno, vysvětleno, natočeno. Tato kapitola dějin nemůže být zapomenuta právě tím, jak se vymkla lidskému rozumu a všem humánním principům. Koncentrační tábory stojí tak před námi jako evokace Dantova Pekla.To je pro nás autory, Arnošta Lustiga a mě, výchozí filozofické téma. Osvětim a Birkenau, Peklo lidského rodu, místo, kde byly popřeny základní hodnoty civilizace vůbec a člověk jako lidský tvor byl pokoušen tak, jak nikdy od Stvoření světa. Je téměř neznámé, že právě slovenští Židé přišli do Osvětimi před Čechy a právě prvních 600 a posléze dalších 3000 slovenských Židů museli dostavět nový sesterský vyhlazovací tábor Birkenau, v kterém také až na výjimky zahynuli. V dubnu 1944 se podařilo dvěma mladým slovenským vězňům Alfredu Wetzlerovi a Walteru Rosenbergovi (později známému jako Rudolf Vrba) z tábora smrti rafinovaně utéct a předat zástupcům Židovské rady v Žilině pravdivou zprávu o dění v Ovětimy/Birkenau. Zpráva pak byla předána Světovému Židovskému kongresu v Ženevě a Úřadu zvláštního vyšetřování ministerstva spravedlnosti USA."

 

Historické svědectví v atraktivním obalu

"Colette chce být filmem, návratem k prapůvodní formuli filmového díla. Poutavou, vzrušující diváckou formou přinést, zejména mladé generaci, napínavý příběh – ve své podstatě - jejich vrstevníků. Je to velký příběh o útěku za svobodou, ale zejména se silnou a bezprostřední katarzí z prožitého, viděného. Naším cílem, a mě jako režiséra hlavně, je podvědomě nenásilně zdůraznit nadčasové etické hodnoty, jako je síla lásky, svobody, osobní zodpovědnost za svůj život i nutnost bránit svou integritu za všech okolností."

 

Text a foto: Turner PR