Český lev 2012: Ve stínu Davida Ondříčka

03.03.2013 09:51

 

V sobotu 2. března 2013 se ve Velkém sále pražské Lucerny předávala historicky již podvacáté filmová ocenění Český lev za rok 2012. Přestože favoritů na výhru v jednotlivých kategoriích bylo více, David Ondříček posbíral za svůj snímek Ve stínu hned devět ocenění, včetně toho za nejlepší film.

 

Finální večer Českého lva 2012 se jako vždy nesl ve znamení okázalosti, krásných žen v ještě krásnějších šatech, inteligentního humoru a v souvislosti s dvacátým jubileem ankety také tak trochu v duchu nostalgickém.

 

 

Budař lví ikonou?

 

O zábavu v průběhu přímého přenosu opravdu nebyla nouze. Jan Budař, který letos dokonce získal ocenění za nejoblíbenějšího moderátora Českého lva, opět nezklamal břitkostí svého humoru. I přes pompéznost, jakou bychom v případě 20tého výročí ankety čekali, si očekávaně nebral servítky. Nezapomněl si „rýpnout“ např. do Posledního výkřiku Ivety Bartošové (film Poslední výkřik, 2012, pozn. red.), inicioval pomyslnou minutu ticha za celuloidový film, který byl důsledku technického pokroku vyšachován ze hry, na playback (ovšem velice přesvědčivě) zazpíval titulní písně historicky nejzásadnějších filmů české kinematografie, po „otčenášku“ se s generálním ředitelem Magnesia se pomodlil za budoucnost českého filmu, … Budař tak po nominačním večeru, kde moderátorsky rovněž excelovala Simona Babčáková, se vší ctí vyvrátil tvrzení, že opravdu není problém jednou zadnicí sedět na více místech.

 

Vše je jednou poprvé

 

Než se dostaneme k hlavním kategoriím a jejich vítězům, pojďme se ještě podívat na zoubek kategoriím vedlejším, neboť zejména zde došlo k velkému a příjemnému překvapení. 

 

Navzdory tomu, že je u nás (bohužel) tradicí, že se ve významných výročních anketách v roli vítězů významnějších kategorií objevují stalé ty stejné tváře, byl této nepsané tradici tipec utnut hned dvakrát. Sošku za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli si totiž odnesli Klára Melíšková (Čtyři slunce) a Ondřej Vetchý (Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka). Ani jeden z herců, kteří by si za svůj herecký um zasloužili lva již v předchozích ročnících (O. Vetchý např. za Tmavomodrý svět, 2001 nebo Hřebejkovu Nevinnost, 2011; K. Melíšková např. za film Protektor, 2009 nebo Mistři, 2004), však dosud oceněni nebyli. O to větší byla jejich radost, která v moment vyhlášení rozzářila jejich tváře!

 

Český lev Ve stínu Davida Ondříčka

 

Pokud bude někdo na Českého lva roku 2012 dlouho vzpomínat, bude to nepochybně David Ondříček, režisér filmu Ve stínu. Tato detektivka z 50. let byla totiž oceněna hned v devíti kategoriích a to včetně těch nejklíčovějších (tedy nejlepší scénář, režie a film). Přestože Ondříčkův film zastínil téměř všechny ostatní nominované, režisér se pokaždé, když sošku přebíral, omlouval kolegům, kteří se na filmu spolupodíleli. Veřejně se totiž přiznal, že je donutil film několikrát kompletně přestřihat. Zřejmě ale režisér legendárních snímků Samotáři a Jedna ruka netleská věděl, co dělá. A za svůj režisérský um byl po zásluze odměněn. Tu nejcennější lví sošku – za NEJLEPŠÍ FILM – přebíral z rukou výtvarníka Theodora Pištěka a herce a scénáristy Zdeňka Svěráka.

 

Trojan nezklamal, Míčová překvapila

 

V souvislosti s velkolepým úspěchem Ondříčkovy detektivky Ve stínu, bylo nad očekávání jasné, že se tento film popere o zlato i v hereckých kategoriích. Šance na výhru proměnil vynikající Ivan Trojan. Ten se stal zároveň Nejoblíbenějším hercem roku, a to podle návštěvníků portálu Seznam.cz.

 

Nejlepší herečkou v hlavní roli se nečekaně nestala držitelka čtyřek lvů Aňa Geislerová. Tu - i přes vynikající výkon ve filmu Bohdana Slámy Čtyři slunce – porazila dosud neznámá Gabriela Míčová za roli prostitutky Romi v Hřebějkově filmu Odpad město smrt.

 

Jaké byly výsledky v ostatních kategoriích se můžete dočíst na oficiálních stránkách Českého lva.

 

Vachler končí s vegetariánstvím

 

Konec dobrý, všechno dobré. Za redakční expedici Krasohledu můžeme jen potvrdit, že tradice je zárukou kvality. Nejinak tomu bylo v případě jubilejního 20. vyhlášení filmové ankety Český lev. Speciální lahůdku si pro diváky těsně před ukončením přímého přenosu připravil Petr Vachler, který už od prvního ročníku Českého lva v roce 1993 stojí v jeho čele. Ten slavnostní večer zakončil veřejným prohlášením „Skončil jsem s vegetariánstvím“. Po obrovském potlesku publika svá slova okořenil vtipným dovětkem „Stal jsem se veganem“…:)

 

Foto: Ivan Navrátilík