ABC a Rokoko otevírají sezónu: v přípravách jsou dvě premiéry

03.09.2013 22:52

V Městských divadlech pražských začalo koncem srpna zkoušení prvních premiér nové sezony 2013/14. V Divadle Rokoko proběhla pod vedením režiséra Ondřeje Zajíce první čtená zkouška anglické konverzační komedie A voda stoupá. Jeviště Divadla ABC zaplnili herci a tvůrci inscenace Markéta Lazarová, kterou režíruje Pavel Khek. Diváci se na premiéry mohou těšit v listopadu.

 

Brilantní komedie o potopě světa
První premiérou sezony bude 9. listopadu v Divadle Rokoko hra Petera Ustinova A voda stoupá. Ta je podle režiséra Ondřeje Zajíce brilantní konverzační komedií vystavěnou jako biblické podobenství o potopě světa: „U nás naprosto neznámá komedie těží z toho nejlepšího z anglické konverzační tradice. Doporučil bych ji především příznivcům suchého britského humoru. Asi nepřekvapí, jaké postavy si do své biblické morality vybral skvělý, ale u nás totálně nedoceněný komediograf Ustinov – mimo jiné první představitel filmového Poirota. Jeho figury jsou tak mimo realitu, že i když mají vodu de facto po krk, stále věří, že se jim nemůže nic stát. Musím říct, že paradoxně v tom spočívá jejich půvab. Divadlem Rokoko se prostě povalí proudy vody.“ Text nabízí spoustu překvapivých humorných situací a řadu vyrovnaných hereckých příležitostí. V hlavních rolích uvidíme Mášu Málkovou, Pavla Juřicu a Zbigniewa Kalinu. V inscenaci se poprvé představí také nový člen souboru Městských divadel pražských Zdeněk Dolanský.

 

A voda stoupá - první čtená zkouška

 

Zamillovat se do Markéty...

Divadlo ABC plánuje první premiéru sezony 2013/14 na 16. listopadu. Divadelní adaptaci známého románu Markéta Lazarová nastuduje režisér Pavel Khek, jehož cílem je, aby si herci Markétu Lazarovou zamilovali a příběh rádi vyprávěli divákům. Vančurův nejznámější román patří dnes už mezi klasická díla české literatury. Příběh nás zavádí do dávných časů naší historie, kdy se z pohanského temna těžce rodilo křesťanství a z nespoutaného života divokých kmenů civilizace. Uprostřed násilí, neúprosného koloběhu krevní msty a neutuchajících konfrontací se setkávají dva naprosto odlišní lidé – loupežník Mikoláš (Tomáš Novotný) a Markéta (Veronika Kubařová), dcera jeho nepřítele, která byla navíc zaslíbena Bohu. Láska, která je zachvátí jako příval, jako neúprosná přírodní síla, je ve světě, v němž žijí, absurdní a má jen pramalou naději na šťastnou budoucnost. 

 

Markéta Lazarová - Veronika Kubařová

 

Nejen premiérami živ jest člověk

Než se však diváci dočkají plánovaných premiér, divadla ABC a Rokoko jim nabízejí celou řadu příležitostí k jejich návštěvě. Už na 14. září chystají Představení pouze pro nezadané, na 12. října Herecký kurz pro neherce a na 19. října pak Dámskou jízdu v Rokoku. Ujít pozornosti by neměly ani nové inscenace Drž mě pevně, miluj mě zlehka a Molly Sweeney nebo Hudební soirée Veroniky Gajerové a jejích hostů v Divadle Rokoko.

 

Městská divadla pražská rozhodně neusínají na vavřínech a stejně jako v předchozích sezonách se i v té nadcházející budou snažit přesvědčit své příznivce, že je důvod, proč se na prkna těchto osvědčených pražských scén vracet. Pestrá paleta jejich nabídky se však může stát vábničkou i pro nově příchozí... Vkročme tedy do nové divadelní sezony 2013/14 tou správnou nohou!

 

Text: 2media.cz
Foto: MDP