10. ročník Malé inventury se odehraje se vší parádou

10.02.2012 10:00

Ve středu 8. února 2012 se redakce alternativně-kulturního portálu KrasoVhled zúčastnila tiskové konference konané u příležitosti jubilejního 10. ročníku festivalu nového divadla MALÁ INVENTURA.

 

Jubilejní 10. ročník, který se - díky 100procentnímu nasazení organizačního týmu z Nové sítě (Nová síť, o. s., pozn. red.), bude konat ve dnech 21. - 29. února 2012, bude skutečnou divadelní lahůdkou! Letošní "inventura" bude přehlídkou 23 nejlepších inscenací nového divadla za rok 2011 z českých i zahraničních scén. "Mimořádnost letošního ročníku očekávám především v jedinečné možnosti zhlédnout představení od performerů, kteří se v průběhu 10ti let etablovali mezi špičkou oboru nového divadla srovnatelnou na mezinárodní scéně", dodává hlavní organizátorka festivalu, Adriana Světlíková.

 

Historicky první ocenění nového divadla

Letošní ročník bude výjimečnější než ty dosavadní ještě z jednoho zásadního důvodu. U příležitosti 10-tého jubilea festivalu budou histroricky poprvé uděleny ceny České divadelní DNA (Development of New Art Continuum). Ceny budou předány v rámci retrospektivního galavečera, a to  pěti význačným osobnostem, kteří svou prací za posledních 10 let nejvíce přispěli k rozvoji nového divadla. Supervizorka festivalu Šárka Havlíčková na základě dotazu doplnila, že do budoucna mají v plánu udělovat tyto ceny každé dva roky s tím, že by se rádi dobrali také žánrového rozrůznění jednotlivých ocenění.

 

Zahraniční účast

Desátý ročník festivalu se kromě toho nejlepšího z tuzemských divadelních luhů a hájů může pochlubit také účastí zahraničních hostí. Diváci tak budou mít možnost zhlédnout hned dvě zahraniční představení:

SIMPLICITY (Německo, Walter Bickmann)

- unikátní složky filmu, zvuku a pohybu v představení na pomezí performance a vizuálního umění

- bude uvedeno: 29.2.2012 od 20:00 v divadle Ponec

WASTED LAND (Litva, A. Šeiko)

- taneční představení na bázi oderního tance a baletu, hudba sestavená z různých forem zahrnující např. prvky ambientu, romantismu anebo speciální efekty

- bude uvedeno: 29.2.2012 od 18:00 ve Studiu Alta

 

České divadlo za hranicemi

Ve spojitosti se zahraničním divadlem bylo na tiskové konferenci novináři "naťuknuto" také téma výjezdů českých divadelních souborů do zahraničí. Ačkoliv v široké veřejnosti panuje vědomí toho, že už to s výjezdy není tak slavné jako např. za totality (většina Čechů asi bohužel vzpomíná jen na "protekční" Amforu, pozn. red.). Zástupci jednotlivých divadel účinkujících v Malé inventuře apelovali na fakt, že současná situace je daleko příznivější, než si mnozí z nás myslí. Na festival jsou ze zahraničí pravidelně zvání tzv. promotéři, kteří si dle svého vkusu vybírají představení, jejichž protagonisty následně zvou právě na zahraniční výjezdy.

 

Vize budoucnosti

Je tedy patrné, že - zejména alternativní - divadelní scéna není na bodě mrazu a vyvíjí se více, než by mnozí z nás očekávali. Proto vzdejme hold organizátorům festivalu Malá inventura, kteří si i přes různé překážky, s nimiž se potýkají, dali tu práci, aby pro své příznivce připravili výroční 10. ročník se vším, co k takovému výročí patří. I přesto, že do budoucna není jisté, zda festival - navzdory nedostačujícím finančním dotacím ze státního rozpočtu - přežije, máme se nač těšit. Supervizorka Šárka Havlíčková doslova prohlásila, že "občanské sdružení Nová síť bude hrát vabank" a že v současné chvíli už nemají co ztratit. Věřme tedy, že se vše v dobré obrátí a my si užijeme nejen letošní výjimečný 10. ročník Malé inventury, ale i ročníky příští.

 

 

Text: Andrea Vašáková
Grafika: Nová síť, o. s.