Žofie Kabelková nazpívala titulní píseň k novému českému filmu. Naživo zazpívá již brzy v RYBANARUBY.

17.10.2011 23:11

Pražský hudební klub RYBANARUBY skalním příznivcům alternativně-hudební směsice jistě netřeba připomínat. Za připomenutí ovšem stojí koncert výrazné hudební performerky Žofie Kabelkové, který provozovatelé klubu připravili na příští pondělí 24. října 2011 od 20:00.

 

Žofie Kabelková, muzikantka, která je mnohými hudebními odborníky připodobňována k současné tvorbě Lenky Dusilové a její spolupráci s Eternal Seekers, naplní pohárky sluchových orgánů přítomných přísedících po okraj již příští pondělí! Neměli-li jste dosud možnost ochutnat z dynamické tvorby další z výrazných ženských pěveckých talentů, pak si určitě tento koncert nenechte ujít!

 

Přesto, že se Žofie na české hudební scéně pohybuje již od roku 2003, kdy vydala své debutové album Žiju (následované dalšími dvěma Panoptikum, 2005 a Peřiny z vody, 2009), na rozdíl např. od Lenky Dusilové, která se hlavně svým soudobým ražením rovněž vymaňuje mainstreamovému proudu, je Žofie známá spíše ve folkových vodách. Díky účasti v soutěžích jako je např. Porta nebo Zahrada si právě mezi folkaři našla své příznivce. Nutno však podotknout, že od těchto dob se značně hudebně rozvinula a jako "dívka s kytarou" mířila k obecnějšímu pojetí hudby i tvorby písní jako celku. Zejména v albu Peřiny z vody dokazuje svou tvárnost a mnohostrannost.

Je s podivem, že z takových talentů jako je kromě Žofie Kabelkové také Sylvie Krobová, Věra Pivoňková, Katka Šarközi, Jana Vébrová, Jana Šteflíčková, Martina Trchová či Terezie Palková (kterou jsme vám mj. představili v rámci rubriky Profil měsíce, pozn. red.), vešla ve známost "pouze" Radůza, která dodnes vyprodává koncerty...

Žofii Kabelkové by snad mohla pomoci titulní píseň ke dvoudílnému televiznímu filmu Jseš mrtvej, tak nebreč (2011), který měl premiéru 2. a 9. října ve 20:00 na ČT1. Film režisérky Jitky Němcové Žofie ozdobila písní "Bohemia", kterou natočila ve spolupráci s Petrem Maláskem.

Pokud  jste nestihli premiérové vysílání filmu, neklesejte na mysli. Průřez tvorbou Žofie Kabelkové si můžete v klidu vyslechnout na jejím profilu na stránkách BandZone.

 

Rybanaruby dá v tento večer prostor také kapela Shodou okolností, která svůj neotřelý um - doprovázený jedním z nejhlubších a nejsametovějších mužských hlasů u nás - představí ve složení: violoncello, piáno, kytara.

 

TiP pro nedočkavce: indie-folkovou nálož v podání Žofie Kabelkové si můžete naživo poslechnout již DNES, v úterý 18. října 2011, a to v rámci Benefičního koncertu pro Kyjskou charitu. Více ZDE.

 

 

Text: Andrea Vašáková

Foto: Jana Šprinclová