Z filmového nebe padají perly - po americku a nezávisle

12.07.2011 23:53

Úder desáté večerní v pondělí 11. července 2011 si příznivci nekomerčních filmů mohou bez obav zapsat do deníčků tlustou fixou. Právě v tento den a v tuto hodinu vypravila Česká telelevize z "jinoprostorového" programu ČT2 v pořadí již dvanáctou flotilu se jménem AMERICKÉ NEZÁVISLÉ LÉTO. O zajištění kvalitní posádky tohoto stabilního plavidla se zodpovědně postarali filmoví dramaturgové ČT.

 

Že bude nač se dívat dokázal již snímek Nezvaný host (The Visitor, 2007) režiséra Toma McCarthyho. Dojemný příběh vyhořelého učitele ekonomie, který se na rodinu ilegálního syrského přistěhovalce Tareka upne tak, jako by byla jeho, jistě mnohé přesvědčil o faktu, že americká filmová produkce není jen o přiblblých komediích a sláďácích s dobrým koncem.

 

Co nám AMERICKÉ NEZÁVISLÉ LÉTO dále přinese:

  • pondělí 18.7. ve 22:00: Hank a Mike
    Velikonoční zajíčci s ušmudlanými kožíšky se potácejí svou trudnou existencí. Kanadsko-americká sarkastická komedie (2008). Hrají: T. Michael, P. Mancini, Ch. Klein, J. Mantegna a další. Režie: Matthiew Klinck (v anglickém znění s titulky). Více ZDE
  • pondělí 25.7. ve 22:00: Gambler
    Štěstí je třeba jít naproti, jinak o všechno přijdete. Americký film (1996). Hrají: P. Baker, J. C. Reilly, G. Paltrow, S. L. Jackson, P. S. Hoffman, M. Walters a další. Scénář a režie: Paul Thomas Anderson (v anglickém znění s titulky). Více ZDE.
  • O srpnových nezávislých lahůdkách vás budeme informovat na konci července.
     

ČT2 promítá kvalitně i bez Ameriky a nezávislosti:

Filmový klub na ČT2 však není pouze o amerických nezávislých snímcích. Filmově zajímavé jsou kromě "nezávislých" pondělků také úterky, soboty a neděle. Několik tipů na příštích pár dní přínášíme právě teď:

  • sobota 16.7. ve 23:30: Transylvania
    Skalním příznivcům kvalitních road movies tento francouzský snímek z prostředí Rumunska asi netřeba představovat. Existují však filmy, které potěší i po několikátém zhlédnutí, Transylvanie k nim bezesporu patří! Více ZDE.
  • úterý 19.7. ve 23:50: Severní blata (Mýrin)
    Vražda starého muže otevírá dveře temné minulosti. Mysteriózní krimi z Islandu, která byla v roce 2007 oceněna dokonce i na karlovarském filmovém festivalu. Více ZDE.
  • neděle 24.7. ve 22:20: Televizní společnost
    O tom, že televize dokáže s lidmi mnoho, víme. Co jsou však její provozovatelé schopni udělat pro to, aby měli sledovanost? To vám prozradí americký film z roku 1976, který byl oceněn čtyřmi Oscary. Více ZDE.

 

KRÁSNÉ LETNÍ FILMOVÉ ZÁŽITKY

NEJEN POD HVĚZDNOU OBLOHOU

přeje

KrasoVhled

 

 

 Text: Andrea Vašáková