Vivaldi zarockoval Pražanům. Jak se líbil osazenstvu v novém kabátě?

28.11.2011 17:55

Jak jsme avizovali v minulém týdnu, páteční večer 25. listopadu 2011 se v pražském Národním domě na Vinohradech nesl ve znamení klasiky. Ne však tak klasické klasiky, na kterou jsme zvyklí - tedy nezaměnitelně striktní a ortodoxně přesvědčivé. Národní dům na Vinohradech zažil v pátek večer skutečně okázalý. Byl zde představen jedinečný hudební projekt VIVALDIANNO MMVIII. Jak již výplývá z názvu, je více než zřejmé, dílem jakého velikána klasické hudby se nechali inspirovat hlavní protagonisté projektu, Jaroslav Svěcený a Michal Dvořák.

 

Doba jde s námi a my jdeme s dobou

Těžko odhadovat, jak by se samotný Vivaldi tvářil na - z jeho pohledu - futuristické pojetí jeho (klasikou prošpikovaného) díla. My však můžeme jen podotknout fakt, že ne vždy platí pravidlo, že nové znamená horší, naopak! Ojedinělé, nápadité, dechberoucí, neopakovatelné... a jiná a jiná superlativa bychom mohli použít pro zhmotnění našich krasoVhledích dojmů! Dokonce bychom mohli použít i tak odvážné tvrzení, že jsme dosud nic podobného neviděli a hlavně neslyšeli! Klasická hudba je možná pro většinu mladých lidí dodnes jakýmsi strašákem, kterému se snaží obloukem vyhnout. Je nutno si však uvědomit, že ve srovnání se současnou populární hudbou, která za pár měsíců omrzí, je věhlas klasiky skutečně neotřesitelný. Přimíchá-li se navíc do již tak dost vroucího kotle muzikantské umění současných kvalitních tvůrců, nelze očekávat než pozitivní výsledek. A to se v případě pátečního představení Vivaldianno skutečně přihodilo. Ti, kdo společně s námi, seděli v Národním domě na Vinohradech, uvědomili si, jakou úžasnou energii lze vykřesat z nevšedního spojení "konzervativní" klasiky s neurvalou současnou populární hudbou.

Rio de Janeiro za pudrem bílých paruk

Vivaldianno je jedinou hudební událostí, při níž se můžete přesvědčit o tom, že lze spojit zdánlivě neslučitelné. Didgeridoo, brazilské kostýmy spoře oděných dívek, rapující černoch, usmívající se Michal Dvořák za klávesy, strnulá a vážná tvář klasičtějšího Jaroslava Svěceného, a to vše zastřešeno bedlivým dohlížením Mistra Vivaldiho, jehož notoricky známé tóny celý tento zdánlivě nesourodý pelmel uzavírá v ojedinělé vakuum hudebního orgasmu!

Kdo nebyl, prohloupil

Energií nadupaný Národní dům se jednoduše otřásal v základech. Svěcený s Dvořákem svým vystoupením pohřbili konzervatismus a hudební inovátorství pozdvihli do výše! Slovy snad ani nelze vyjádřit všechny dojmy, které jsme si z koncertu odnesli. A tak jediným doporučením těm, kteří si nechali tuto jedinečnou záležitost ujít, budiž pozvání na další koncertní šňůru v roce 2012.

Vivaldianno Tour 2012

Koncertní turné  Vivaldianno Tour je naplánováno na květen a červen roku 2012 a je více než zjevné, že Vivaldianno se vypraví i za hranice naší země, která může být na Dvořáka se Svěceným právem hrdá. V současné době se totiž jedná o představeních v Německu, Itálii, Francii, Rusku, Thajsku a Mexiku. Cílem je představit divákům špičkový hudební a audiovizuální program na světové úrovni. Koncerty nabídnou díky prvotřídním hudebníkům a hostujícím interpretům z celého světa originální, emotivní a multižánrově laděnou hudbu, nejmodernější digitální světelný park s velkoplošnými projekcemi, speciálními efekty a zvukovou aparaturu, která zaručí dokonalý zážitek v plném frekvenčním spektru. Červnový koncert v Praze zaznamená a na podzim 2012 odvysílá Česká televize. DVD se záznamem koncertu Vivaldianno Tour 2010 se s úspěchem prodává dokonce i v Číně.

Více informací naleznete na oficiálním webu projektu.

 

 

Text: Andrea Vašáková