Radio String Quartet Vienna zakončí festival Mladí Ladí Jazz!

29.04.2013 11:14

V pátek 3. května 2013 v pražském Paláci Akropolis vyvrcholí mezinárodní jazzový festival Mladí Ladí Jazz. Pozvání přijali rakouští nu-jazzový experimentátoři Radio String Quartet Vienna. V doprovodu mladé gypsy-jazzové formace Futur Swing završí tyto hvězdy bohatý festivalový program, který nabídl mimo jiné koncerty Paris Combo, Poogieho Bella či Dana Bárty. 

 

Klasika ochucená jazzem, rockem a ambientem

Tvorba Radio String Quartet Vienna je typická spojením jazzu a vážné hudby. Členové formace jsou velcí hudební experimentátoři, kteří s oblibou zpracovávají zejména hudbu Joe Zawinula, ale i dalších významných jazzmanů. Základem uskupení je smyčcový kvartet ve složení housle (Bernie Mallinger, Igmar Jenner), viola (Cynthia Liao) a violoncello (Asja Valcic). Žánrově se RSQV pohybuje na vlně vážné hudby, jazzu, rocku a ambient. Jejich hudba je velice energická a posluchače na první poslech nadchne, i přes absenci rytmiky či basy dokáže silně rozproudit jeho krev. RSQV se vyznačuje podmanivým rytmem, přechody mezi silnými a něžnými pasážemi, jež člověka takřka duševně rozervou. Jejich hudba se svým způsobem vzdáleně podobá formaci Chronos Quartet či Portico Quartet.

 

Kapela představí mj. také nové album

Kapela v březnu vydala své poslední album nesoucí název Posting Joe, vzdávající hold Weather Report a osobě Joe Zawinula. Toto album představí právě na pražském koncertu. Již páté album kapely v pořadí sklízí ocenění u kritiků celého světa. Například v recenzi deníku The Guardian dostalo nové album 5 hvězdiček z 5 možných, naopak The Daily Telegraph chválí za skvělý zvuk i zpracování skladeb.

Radio String Quartet Vienna na festivalovém turné

Radio String Quartet Vienna v současnosti stoupá do povědomí jazzových posluchačů po celé Evropě, objíždí velké světové festivaly (např. London Jazz Festival) a exkluzivně přijede právě na Mladí Ladí Jazz. Vše, co za kouzla nu-jazz nabízí, to představuje ve svém hudebním pojetí Radio String Quartet Vienna, hudební lahůdka na závěr festivalu Mladí Ladí Jazz.

 

Text & foto: PR festivalu