Portál Fanzine.cz vyhlašuje soutěž o nejfantastičtější povídku

29.06.2011 09:46

Sci-fi a fantasy literatura se v našich luzích a hájích stávají stále populárnější. Před 15ti lety nikdo ani nevzdechl po Tolkienovi a jeho hobitech, o pohádkovém Harry Potterovi si děti mohly jen nechat zdát a Terryho Prachetta četli jen jeho nejzarytější fandové. Dnes je všechno jinak. Fantasy literatura je všeobecně oblíbeným žánrem především u mladých lidí, a to nejen u čtenářů. Na dostatek fantazie potenciálních spisovatelů vsází také sci-fi a fantasy portál Fanzine.cz, pořadatel literární soutěže FANTASTICKÁ POVÍDKA.

 

Tvůrci portálu Fanzine.cz (exkluzivního magazínu o sci-fi, fantasy a hororu při Topzine.cz) se rozhodli letos poprvé rozhodli uspořádat nezávislou literární soutěž v žánru fantastické literatury, která si dle nich klade za cíl především:

  • obecnou propagaci žánrů fantasy, sci-fi a horor před širokým publikem
  • podporu tvůrčího psaní mladých lidí
  • najít nové a mladé autory v uvedených žánrech
  • založit tradici nové prestižní soutěže pro autory fantastických žánrů

Přesto, že se jedná o první ročník soutěže, přihlášeno je již přes 200 povídek, jejichž autory tvoří ze 60ti procent ženy, což administrátor soutěže, Martin Peška, okomentoval slovy: "Zájem o Fantastickou povídku nás překvapil a mile potěšil. Zejména nás překvapil zájem ze strany ženských soutěžících, který potvrzuje, že žánry sci-fi, fantasy nebo horor už nejsou jen výsadou mužů".

 

Jak se přihlásit do soutěže:

Zájemci mohou své povídky přihlašovat až do 31. července 2011, a to přímo na webu soutěže https://fantastickapovidka.cz. Z přihlášených povídek pak odborná porota složená z českých a slovenských spisovatelů zmíněných žánrů vyberou ty nejlepší. O definitivním vítězi z vybraných finalistů rozhodnou v září 2011 samotní čtenáři na webu soutěže.

 

Ocenění autoři nezůstanou bez povšimnutí...

Vítězné práce budou nejen publikované, ale minimálně vítězná povídka bude přepracovaná do rozhlasové podoby a vysílaná na okruhu Českého rozhlasu Leonardo. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v rámci Knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě 22. října 2011.

 

Všem přihlášeným pisatelům a pisatelkám přejeme za celou redakci mnoho štěstí a fantazie do budoucna a organizátorům soutěže děkujeme za skvělý nápad jak efektivně rozšířit současnou českou literární tvorbu!

 

 

Text: Andrea Vašáková

Foto: Pavel Srb, Topzine.cz