PANZERFAUST: Issová coby žena, která se s ničím moc nemaže

22.09.2013 01:38

S nedávnou započatou divadelní sezonou tu máme další premiéru, na kterou je jistě záhodno upozornit. V pražském Paláci Akropolis právě dnes startuje představení PANZERFAUST, v jehož hlavní roli se objeví herečka Klára Issová. Navzdory faktu, že je Klára Issová považována spíše za představitelku unylých ženských rolí, v případě PanzerFausta přesvědčí diváky o tom, že umí pořádně šlápnout na plyn. V tomto novodobém - velmi neobvyklém - zpracování faustovského tématu se Issová představí coby žena, která se s ničím moc nemaže.

 

PanzerFaust

1. premiéra 22. září 2013 Palác Akropolis

 

O spolupráci se zkušenými amatéry

Představení PanzerFaust pochází z pera amatérského souboru Kabaret Caligula. PanzerFaust je v pořadí čtvrtou celovečerní hrou souboru, který se ovšem nespecializuje jen na tento divadelní formát. Se svými krátkometrážními skeči se pohybuje na české divadelní scéně již od roku 1996. Proto se již dá hovořit o úctyhodných zkušenostech, kterých si cení i představitelka jedné z hlavních rolí hry PanzerFaust, Klára Issová. „O spolupráci s nějakým amatérským divadlem jsem uvažovala už delší dobu. Když mi kluci dali přečíst první verzi scénáře PanzerFausta, moc mě to bavilo,“ vysvětlila, proč na spolupráci s amatérským souborem kývla.

 

Markétka, která se s ničím moc nemaže

Jak jsme již naznačili - a jak z názvu hry tak trochu i vyplývá - hra se bude točit kolem faustovského tématu. Stejnětak jako celá hra, i postava Markétky se však tradičnímu pojetí Fausta tak trochu vymyká. I proto byla spolupráce na tomto představení pro Kláru Issovou - coby představitelku spíše unylých ženských rolí - velkou výzvou. Lákalo ji prý to, že postava Markétky se v PanzerFaustovi chová úplně jinak, než byste čekali. „Markétka podle Kabaretu Caligula není nyvá, zasněná nebo plachá. Konečně budu jednou hrát ženu, která se s ničím moc nemaže a umí být i pěkně drsná,“ pochvaluje si.

 

Svérázná vědecko-fantastická dystopie

Kabaret Caligula pojednal svého PanzerFausta jako „vědecko-fantastickou dystopii na faustovské téma“. Co to vlastně znamená? Představte si, že Mefisto je kouč osobního rozvoje, Frankenstein je jeho šéf, Markétka je ředitelka marketingu. A všichni bojují o Faustovu duši. Kromě neotřelého zpracování se dle tvůrců můžeme těšit také na svérázný humor, slovní hříčky, odvážné scénické triků a nápadité hudební pasáže.

 

Dostojí-li Kabaret Caligula slibu originálního a vtipného představení a jak se Klára Issová popasuje s rolí drsňačky, se dozvíme již brzy!

 

Text: Andrea Vašáková, Palác Akropolis
Foto: Kabaret Caligula