Na křídlech letošních MEZIPATER se prolétneme v čase

19.10.2011 15:34

Rok se s rokem sešel, nastal podzim, s nímž skončily „open-air“ filmové festivaly nejzvučnějších jmen, a tak je načase skrýt se před nevlídným a chladným počasím do teplých a hřejivých Mezipater, která nám pro letošek opět namíchala speciální queer koktejl nejrůznějších filmových lahůdek.

 

 

Téma festivalu

Je to tak, 2. listopadu 2011 bude v Brně odstartován v pořadí již 12. ročník queer filmového festivalu Mezipatra. Jak jsou již příznivci této významné filmové události, která dosahuje až kontinentálních rozměrů, zvyklí, organizátoři v případě každého ročníku nešetří nápaditostí ani kvalitou, tudíž se bude i letos nač těšit. Tématicky bude letošní ročník festivalu laděn dá se říci nadčasově – hlavním tématem letošních Mezipater je totiž cestování časem.

 

Znělka festivalu

Návštěvníci festivalu tak budou mít jedinečnou možnost nahlédnout do minulosti a budoucnosti, čemuž napovídá i titulní znělka festivalu. Její autorkou je nekonvenční umělkyně Tamara Moyzes. Po shlédnutí znělky, v níž jeden z tatínků kojí milovanou ratolest, Vám možná proběhne hlavou změť  rozporuplných dojmů. Záměr tohoto spotu  nejlépe vystihne sama autorka, která tvrdí, že „Adopce dětí stejnopohlavními páry, to je v Česku zatím stejné sci-fi jako kojící muž“. Tamara Moyzes která svou tvorbu dlouhodobě věnuje také problematice xenofobie, rasismu a nacionalismu a dodává: “Česká republika je navíc třetí v Evropě v počtu dětí umisťovaných v kojeneckých ústavech.“ Hudbou atmosféru budoucnosti doladil Moimir Papalescu. Výrobek, který zlepší život tisícům párů po celém světě, ve znělkovém teleshoppingu nabízí svým nezaměnitelným hlasem Alexander Hemala.

 

Exkluzivní host

S tématem letošního ročníku Mezipater je úzce spjat i jeho exkluzivní host, jímž je americký režisér Todd Haynes. Úspěšnému filmovému tvůrci - a mimo jiné také objeviteli herečky Julianne Moore – bude v rámci pohrávání si s časem věnována retrospektivní přehlídka jeho filmů. Za pomyslnou třešinku na dortu může být považován jeho debutní snímek Jed (1991), který „byl jedním z průlomových filmů vlny, kterou kritici nazvali New Queer Cinema“, jak správně vysvětluje Lucie Kajánková, dramaturgyně festivalu. Není pochyb o tom, že se tvůrci festivalu výběrem Todda Haynes co do originality trefili černého. Haynes si „Ve své tvorbě si novátorsky hraje se způsoby filmového vyprávění, postmoderně rekonstruuje popkulturní idoly a reflektuje feministické hrdinky,“ dodává Kajánková. V rámci retrospektivní přehlídky budou promítány filmy Jed, Safe, Sametová extáze a Daleko do nebe. Režisér osobně pak svou návštěvou poctí Mezipatra jen co si odbude porotocování na festivalu v Benátkách.

 

Závěrem od ředitele

Jelikož program festivalu není dosud znám, uzavíráme článek o letošním ročníku queer filmového festivalu Mezipatra slovy jednoho z nejpovolanějších – ředitele Aleše Rumpela: „Homohistorie je jeden z nejzajímavějších oborů, protože všechno je jinak. Muž, žena, sexualita, identita, sexuální identita, rodina, intimní vztah, sexuální akt – tyhle kategorie a jejich obsahy se jen v naší kultuře proměnily mnohokrát. Jak nahlížet na minulost lidí, kteří milovali lidi stejného pohlaví, když nejenže o sexu a lásce uvažovali a mluvili jinak než my, ale málokdy se jejich svědectví dochovalo? O „ohavných věcech“, které mezi sebou dělali, pomlčeli radši sami, případně se o cenzuru postarali strážci morálky,“ vysvětluje ředitel festivalu Aleš Rumpel a dodává: “Nebaví nás ale jen filmy, které si představují neviditelnou teplou minulost. Cesty v čase, na které se letos vydáváme, jsou často cestami ryze intimními minihistoriemi, osobním putováním životem hrdinů a hrdinek filmových příběhů.“

 

 

Text: Andrea Vašáková
Grafika: Mezipatra