La Fabrika se pustila do Viana: vsází pouze na Lišku?

25.02.2013 17:27

 

 

Nevšední příběh s řadou vtipných až pitoreskních peripetií, kořeněný oslňující fantazií a odlehčený od začátku do konce svérázným humorem od lehké ironie po sžíravý sarkasmus, vyniká originalitou jazyka, který nesnáší otřelost, nudu a faleš (cit. z www.kosmas.cz). Toť oficiální anotace zásadního díla Borise Viana, Pěna dní. Jak si s přepisem tohoto nelehkého sousta poradila La Fabrika a jak se se ztvárněním několika rolí popral ostřílený herecký kanonýr Pavel Liška?

 

Multižánrový kulturní prostor La Fabrika, jehož ansámbl se může pyšnit takovými pojmy jako je např.  Táňa Vilhelmová, Anna Polívková, Martha Issová, Rostislav Novák, Vojtěch Dyk nebo Jakub Prachař, uvádí v současné době další divadelní lahůdku. Ten, kdo sahal po námětu pro další počin, měl sakra dobrý vkus – Pěna dní Borise Viana nemůže být totiž ničím jiným než zárukou kvality. Přidá-li se k tomu fakt, že titulní tváří hry je Pavel Liška, záruka kvalitního kulturního zážitku je téměř neotřesitelnou skutečností.

 

Děj románu je v divadelní adaptaci Jiřího Havelky značně osekaný a důraz je kladen především na romantickou linku mezi hlavními protagonisty Chloé a Colinem. Colin je mladý, bohatý, bezstarostný a naivní, Chloé je krásná, veselá a křehoučká a jejich láska je nebeská. Druhým zásadním elementem hry je také láska jejich přátel Chica a Alise, která už ovšem tak idylická není… Tyto čtyři hlavní role ztvárňují v La Fabrice čtyři studenti konzervatoře Adam Mišík, Anna Kadeřávková, Sára Sandeva a Jan Komínek. Všechny ostatní role  pak režisér svěřil jedinému herci-profesionálovi Pavlu Liškovi.

 

Jak si režisér poradil s víceméně amatérským hereckým obsazením a proč se pro něj vlastně rozhodl v případě tak náročného díla, jakým Pěna dní bezesporu je? Proč navíc postavil proti čtveřici amatérů Pavla Lišku, který by ji - díky svým zkušenostem a nevídanému hereckému talentu – hravě strčil do kapsy? Jaká je vlastně Liškova úloha a jak se amatéři mění vedle profesionála?

 

Foto: La Fabrika

Text: Andrea Vašáková