DeafMessAnger - Connected: recyklovaná díla "made from Prague"

25.09.2013 23:07

Dnešním dnem byla v galerii Tribo v Lidické ulici v Praze zahájena výstava Connected sestavena z více než patnácti nových děl z volné tvorby umělce DeafMessAngera. Všechna DeafMessAngerova díla jsou recyklovaná a dle jeho vlastních slov doslova „vyrobená z Prahy“ a jejího odpadu. K vidění budou jak obrazy zarámované do starých použitých rámů, tak motivy nastříkané na knihy a kachlíky složené z jednotlivých fragmentů, které působí jako „vydlážděné“. DeafMessAnger je známý především díky svým kultovním diářům a blokům, která povýšil na umělecká díla, v současné době se dají zakoupit v galeriích a knihkupectvích doslova po celém světě.

 

 

Nová vystavená díla bude možné na výstavě v Tribu zakoupit, stejně jako nejnovější kolekce kultovních DeafMessAngerových ručně vyráběných diářů na rok 2014 a limitované série plakátů k výstavě. Vstup na výstavu, která je pro veřejnost otevřena do 4. ledna 2014 od pondělí do pátku od 10 do 20 hodin a v sobotu do 17 hodin, je zdarma.

 

 

Život vdechnutný v zdánlivě nepotřebný odpad

Nalezené fošny, staré kusy tapet, ale i knihy nebo dlaždice. Všem těmto zapomenutým předmětům dodává DeafMessAnger nový život tím, že na ně technikou sprejování přes ručně vyrobené šablony přenese obličeje slavných hereček i postavy anonymních mužů a žen, výjevy ze života ve městě nebo dokonce ze starých fotoalb či časopisů, které našel někde opuštěné a pohozené při svých cestách Prahou. „Vždycky svým zahraničním přátelům říkám, že moje díla nejsou made in Prague – vyrobena v Praze, ale made from Prague – vyrobena z Prahy,“ říká ke vzniku svých děl DeafMessAnger. „Všechny jejich části – rámy, podklady, na které stříkám, i samotné šablony, jsou věci, které Praha doslova vyplavila na povrch a já je našel nebo viděl použité někde na ulici, vše je tedy recyklované,“ dodává autor. 

 

 

Otisk konkrétní anonymity

Ve všech dílech je přítomna esence města a jeho anonymity ve své nejryzejší podobě, díky nalezeným materiálům ale také otisk historie konkrétního člověka. Podobně je tomu také u kultovních ručně vyráběných DeafMessAngerových diářů, skicáků a zápisníků, které lze v rámci výstavy v Tribu zakoupit. Mezi jejich stránky autor vkládá výstřižky ze starých novin, zažloutlé podací lístky, staré fotografie a jiné nahodilé vzpomínky na doby dávno minulé zahalené tajemstvím, u nichž se již nedozvíme, komu dříve patřily. Desky diářů zdobí šablonami různorodých motivů a detailů, ať již postav, ptáků či očí, které ho zaujaly.

 

Zdroj: 4PRESS
Foto: www.deafmessanger.com