Roman Vávra představí Moniku Načevu jako Hledající

05.09.2013 22:03

Před pár dny byla na sociální síti Facebook spuštěna stránka Monika Načeva Hledající upozorňující na právě vznikající časosběrný dokument o jedné z nejvýraznějších představitelek české alternativní scény. Režisérem tohoto dokumentu je Roman Vávra, který je po právu řazen k nejosobitějším českým filmařům.

 

 

 

Monika Načeva, která letos v květnu vydala společně s Justinem Lavashem desku Milostný slabiky, brázdí vody české alternativní kultury již od svého útlého mládí. Od divadla (vzpomeňme její působení v A-studiu Rubín, Ha-divadle a hlavně v divadle Sklep), se kterým začínala ve svých 16ti letech, se postupně propracovala k muzice a poprvé na sebe výrazně upozornila v roce 1994 rockovým albem "Možnosti tu sou...". Nesmrtelná skladba "Udržuj svou ledničku plnou" se stala hitem a umělecká cesta se pro Moniku Načevu začala velice zajímavě otevírat. 

 

Proti proudu na několika lodích

Kdo její tvorbu sleduje, ten ví, že Monika není z těch, kdo by se držel jednoho stylu. Ač se Monika vydala jakýmkoliv směrem, vždy mělo její počínaní zajímavé neotřelé a originální vyústění. Od již zmíněné rockové prvotiny se přesunula k trip-hopu (Nebe je rudý, 1996), elektronice (spolupráce s anglickým DJem Gusem aka Lazlo Legezerem - Mimoid, 1998), prolínání elektroniky s etno bubny a dalšími nástroji (spoluráce s Hypnotix a bubeníkem V. Pechou - Fontanela, 2001). Po delší mateřské pauze se pouští společně s vynikajícím kytaristou Michalem Pavlíčkem a DJem Five a v roce 2007 vydává experimentální desku Mami. Následující čtyři desky (Tyhle dny/vinyl - 2007, La Decadanse Revisited - 2007, The Sick Rose - 2010 a nejnovější Milostný slabiky) jsou navzájem velice odlišnými a osobitými výpověďmi, které jsou zároveň spojeny nádechem poetické melancholie, na kterou jsme v případě Načevy již zvyklí.

 

Monika Načeva Hledající

Dá se říci, že každý počin v tvorbě Moniky Načevy je určitým hledáním... Hledáním nových způsobů k expresi vnitřních emocí, aktuálních nálad a samozřejmě také odlišných zdrojů inspirace. Představit Načevu jako "hledající" je tedy více než trefné. Otázkou ovšem je, do jaké míry bude toto hledání nazíráno jako hledání umělecké a nakolik jako osobní. Každý z nás v životě něco hledáme a k něčemu novému stále směřujeme. 

 

Kam směřuje a co hledá Monika Načeva se dozvíme již brzy prostřednictvím Romana Vávry. Vývoj natáčení budeme bedlivě sledovat. Vy můžete spolu s námi, a to na již zmíněné oficiální facebookové stránce.

 

Text: Andrea Vašáková
Foto: FB dokumentu