Čína na Hradě aneb jak voní asijské výtvarno

26.08.2013 22:37

Až do 29. září bude Císařská konírna Pražského hradu hostit unikátní putovní výstavu PEKING – PRAHA s podtitulem „Nový pohled na současné čínské umění“. Tato expozice je jedinečnou kolekcí prezentující tvorbu více než čtyřiceti čínských umělců, jejichž díla vycházejí z kulturního prostředí současné čínské společnosti, ve vybraných zemích střední a východní Evropy.

 

Výstava PEKING – PRAHA: Nový pohled na současné čínské umění

23. srpna - 29. září 2013

Císařská konírna na Pražském hradě

 

 

Poselství výstavy

Praha je již třetí zastávkou této putovní výstavy, před ní se díla představila v Sofii a v Bukurešti. Výstavní projekt PEKING – PRAHA přináší poselství o vyzrálé orientaci svých tvůrců v globálním uměleckém prostředí. Realita a smysl pro detail se zde harmonicky prolínají se snovou abstrakcí jen zběžně načrtnutých celků.

 

 

Tradice v kabátě budoucnosti

Čína se výrazně podílí na formování dnešního světa a spoluvytváří jeho podobu. Obrovský potenciál této země se promítá i do tvorby současného čínského umění, které reflektuje otevřenost, komunikaci a mezinárodní spolupráci. Čínským umělcům je vlastní schopnost navázat na tradice a směřovat do budoucna. Takové umění je stejné jako moderní Čína – plné života, tvůrčího potenciálu, neotřelých postupů a originálních řešení. A jak říká staré čínské přísloví: Jeden obraz vydá za tisíce slov!

 

 

Malou ukázku toho, nakolik je současné čínské umění zajímavé, originální a odlišné od toho evropského (a možná i spjaté s nehynoucím totalitním režimem...) si dovolujeme uvést prostřednictvím fotografií Martina Poláka. Posouzení, zda výstava stojí za návštěvu, necháváme na zvážení každého z vás :)

 

 

 

Foto: Martin Polák
Text: 2media.cz