Brněnské koření: nejen kosočtverce od Minimonu

29.06.2011 09:29

Český design se nadějně rozrůstá a svou kvalitou má co mluvit do světové úrovně tohoto zajímavého kulturního žánru. Důkazem podpírajícím toto tvrzení jsou i mladí nadějní designéři z brněnské FaVu, kteří nám svými výtvory okoření stávající letní dny. Počínaje dnešním dnem, tj. 27. červnem 2011, bude dílo těchto začínajících umělců vystaveno zrakům návštěvníků pražské Chemistry Gallery.

 

Pod názvem Brněnské koření se můžete blíže seznámit s tvorbou těchto umělců:

Minimon / Monika Lysá a Petra Cihlářová
Zvrhlý vkus / Vendula Chalankova
Tereza Damcová
Ondřej Homola

 

Všichni studovali nebo dosud studují na brněnské FaVU, vyjadřují se však převážně na poli designu. Jejich tvorba se často jeví jako design, ale přesto vyjadřuje určitá umělecká stanoviska.

 

Za redakci portálu KrasoVhled bychom rádi upozornili zejména na dvojici vystupující pod názvem Minimon, jejichž lehce provokativní kosočtvercové výrobky s nekompromisními nápisy nás více než zaujaly! Více o autorkách těchto originálních šperků a jiných artefaktů se můžete dozvědět na jejich oficiálním webu.

Tento design se nesnaží divákovi pouze zalíbit, alespoň ne v klasickém slova smyslu zalíbení. Tento design v divákovi probouzí nejhlubší vášně, odpor, nenávist. Umělci zkoušejí, co až divák-konzument snese, posouvají ho na hranice jeho vlastních možností i rozlišovacích schopností. Kladou divákovi otázky, jsou jeho zrcadlem. Okouzlí ho a vzápětí po něm mrští jeho vlastním scestným odrazem.

 

Výstava je zahájena vernisáží, která se koná dnes 27. června od 19:00 v již zmíněné Chemistry Gallery v Praze a bude doplňkem probíhající výstavy „FACTONATURE“ Jakuba Švédy.

V rámci vernisáže proběhne performance Terezy Damcové a k tanci a poslechu v rytmu minimal elektro zahraje DJ Mike_H.

 

Výstava Brněnské koření potrvá až do 31. července 2011.

 

 

 

Text: Andrea Vašáková

Foto: Minimon