Baletní zpracování Dona Quijota roztleskalo Státní operu

22.02.2012 09:51

Klasické španělské téma v novém neobvyklém podání! Tak by se dalo nazvat balet na téma známého hrdiny Dona Quijota, jehož premiéra se uskutečnila 16. února 2012 v pražské Státní opeře. Díky spolupráci s mediální agenturou 2media.cz dostala redakce KrasoVhledu možnost účastnit se tohoto představení. Dojmy naší nové redaktorky Evy Václavkové (která bude mít na starosti především divadelní rubriku, pozn. red.) se můžete dočíst v následujících odstavcích.

 

 

* * *

Snad všichni už někdy slyšeli o Donu Quijotovi ze slavného románu M.Cervantese. Jedná se však o tak obsáhlé dílo, že by bylo nadlidského vyjádřit celé ve dvou hodinách. Stejně jako většina diváků jsem s napětím očekávala, jak se s tímto těžkým úkolem vypořádala baletní skupina Státní Opery. A výsledek byl až překvapivý, získávají jasnou jedničku i s hvězdičkou.

Na své si přijdou opravdu všichni

Milovníci španělské kultury rozhodně ocení typické prvky jako je boj Dona Quijota s mlýny, flamenco, toreadory, ale i neobvyklou kombinaci baletu a sevillanas. Sevillanas jako tanec pocházející, jak už název napovídá, ze Sevilly jsou plné emocí a temperamentu tak typického pro jižanské národy.

I co se týče kostýmů, bylo trefeno do černého, i když jedna rána šla možná trochu vedle, a to při vybírání kostýmu pro kompars. Odstíny zemité hnědé nejsou sice pro Španělsko typické, ale o to více kontrastovaly s červenou a bílou a sólisté tím vynikly ještě více.

Obdivovatelé baletu si přijdou na své až v třetím aktu, který je v zásadě reprezentací klasického baletu až připomínající Labutí jezero. Ze začátku může připadat trochu nudný, ale nenechte se zmást, výkony tanečníků jsou obdivuhodné. Avšak nejsou to jen taneční prvky, co vzbudí zájem publika, jedná se především o divadelní prvky, kterými vystupující zahrnují diváky od prvního do posledního momentu.

Je jasné, že lístky budou vyprodané na každé představení a lehce se může stát, že se stane nejnavštěvovanějším a nejúspěšnějším představením této sezóny.

Hodnocení: 90%

* * *

 

Státní opera Praha uvedla klasickou verzi Maria Petipy a Alexandra Gorského v nastudování dlouholetého sólisty baletu Národního divadla v Praze Jaroslava Slavického, v současné době ředitele Taneční konzervatoře hl. m. Prahy. „Přirovnal bych Dona Quijota k takové baletní operetě, v nejlepším slova smyslu, s obrovskými tanečními výkony. Diváci se mohou těšit na skutečně brilantní představení s nádechem humoru a vtipu. Představení, u kterého by si měli vydechnout a užít si krásy tance,“ říká Jaroslav Slavický. 

Obsazení:

Miho Ogimoto a Alina Nanu (Kitri)
Ulvi Azizov a Ondřej Vinklát (Basil)
Milan Boček a Josef Svoboda (Don Quijote).

Scéna a kostýmy: Josef Jelínek

 

Text: Eva Václavková (KrasoVhled), 2media.cz
Foto: www.2media.cz